Gündem Yetenek, eğitime yön veriyor

Yetenek, eğitime yön veriyor

23.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çocukların yeteneklerinin ortaya çıkarılmasında ailelere büyük görevler düşüyor. Bu noktada ailelerin çocuklarına çeşitli alanları deneyimlemeleri için fırsat tanımaları ve onları motive etmeleri gerekiyor. Ancak yeteneğini keşfetmeye çalışırken gerçekçi olmayan beklentilere girmemeye dikkat!

Yetenek, eğitime yön veriyor

Her çocuğun yetenekli olduğu bir alan vardır. Ancak aileler, çocuklarının yeteneklerini keşfetmede çoğu zaman zorlanabiliyor. Çocukların yeteneklerini keşfetmek isteyen aileler, çeşitli alanları deneyimlemeleri için onları motive etmeleri gerekiyor. Bazı çocukların yetenekleri kolay anlaşılabilirken genelinde bu süreç zor olabiliyor. Bu noktada ailelerin iyi bir gözlemci ve sabırlı olmaları gerekiyor. Çocukların yeteneklerinin nasıl tespit edilebileceği konusunda Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç. Dr Gökşin Karaman’dan bilgi aldık.

Haberin Devamı

Çocukların ilgi ve yetenekleri nasıl keşfedilir?

Sabırlı ve iyi bir gözlemci olmak şart. Çocukların çeşitli alanları deneyimlemesine şans tanımak, performans endişelerini azaltmak, yüreklendirmek, küçük başarı adımlarını gördüğümüzde takdir etmek ve bütün bunları yaparken gözlemek gerekiyor. Çünkü sanılanın aksine hemen her alandaki başarıda asıl unsurlardan biri motivasyon ve çok çalışmaktır. Bazı çocukların yetenekleri o alanla ilgilenmeleri, hemen heves etmeleri ve hızlı ilerlemeleri sayesinde kolaylıkla anlaşılırken çocukların geneli için bunu söylemek zor. Onların ilgi ve becerileri o alana ilişkin daha çok çaba harcadıkça, fırsat verildikçe ve sebat edildikçe görünür hale gelir. Çocuğun merak duygusunun önüne geçilmemesi, çevresel uyaranların zenginleştirilmesi, daha çeşitli görsel duysal uyaranla karşılaştırılması, farklı ortam ve kişilerle deneyim kazanması, çeşitli konu ve sorunlar için fikir alınmasının genel bir beceri destekleyici ve ortaya çıkartıcı rolü olacaktır. Kurs ve derslerin özel yetenekleri ortaya çıkarmadaki rolü de yadsınamaz. Önemli olan çocuğun çeşitli alanları keşfetmesini eğlenceli keyifli halden sonra bir disiplin içerisine sokmak ve bütün bunları yaparken gözlem yapıp analiz etmektir. Örnek olarak, çocuğun yüzme yeteneğini anlamamız için suyla tanışması, korkularıyla baş etmesi, yüreklendirilmesi ve yüzmenin bir disiplin halinde uygulanıp ne kadar iddialı olunup olunamayacağının anlaşılması gerekiyor.

Haberin Devamı

İlgi ve yeteneğe göre nasıl bir yol izlenmeli?

İlgi ve yetenekler saptandıktan sonra bunların nasıl kullanılabileceğine ilişkin uzun bir yol bizi beklemekte. Örneğin daha deney, analitik düşünce gibi fen bilimlerine ilgili olduğunu düşündüğümüz çocukta diğer gelişim alanlarını da yok saymadan makul bir kısa-orta vadeli plan oluşturulabilir. Burada ilgi ve gelişim alanını daha çok destekleyeceğini düşündüğümüz kitap ve yayınlar, çeşitli araç gereçler, yazın çocuk üniversiteleri, uzay kampı gibi aktiviteler yer alabilir.

Yetenek, eğitime yön veriyor

Çocuğun ilgi ve yeteneği okul seçimini nasıl etkiliyor?

Haberin Devamı

Okulların çocuğun yeteneğine paralel olması çocuğun okula olan motivasyonunu, başarma arzusunu ortaya çıkartıp kendine olan güvenini artıracaktır. Kariyer planı oluşturmasında bu güven ve motivasyon yardımcı olacaktır.

Çocuğun mutlu ve başarılı olması için nasıl bir eğitim alması gerekiyor?

Çocuklarımızın mutluluğu yalnızca başarıya endeksli değil. Mutluluk, aile, akran ilişkileri, okul başarısı, kendini ortaya koyabilmek için fırsat sağlanması gibi birçok faktörün etkileşimiyle daha çok hissedilebilir. Başarı, uygun akademik ortamların varlığı içerisinde çocuğun önü açıldığında ve motive edildiğinde kendiliğinden gelir. Mutlu çocuklar yetiştirmenin sihirli formülü olmasa da onları mutsuzlaştırabilecek süreğen hayal kırıklıkları, başarısızlıklar, değersizleştiren ortamların ortadan kaldırılması bir yol olabilir.

Çağla, hayata hazırlıyor

Yetenek, eğitime yön veriyor


Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında, çağdaş eğitim sisteminin uygulayıcısı olan Çağla Koleji, Koşuyolu, Hasanpaşa ve Maltepe kampüslerinde 2014’ten bu yana hizmet veriyor. Okuyan, araştıran, sorgulayan, başarılı, yaşama duyarlı, geleceğe umutla bakan, iyi ahlaklı bireyleri topluma kazandırmayı amaçlayan kolej, kampüslerinde tam öğrenme modeli uyguluyor. Bu modelle her konu bitiminde uygulanan konu tarama testleriyle öğrencilerin düzeylerini ölçen kolej, kazanım eksikliği giderilene kadar öğrencileri etüt programına alıyor.

Kolejde ana sınıfından itibaren uygulanılan yoğun yabancı dil eğitimi sayesinde öğrenciler, İngilizce ve Almanca olmak üzere iki dili kullanabilecek düzeyde öğreniyor. Öğrencilerin akademik kazanımlarının yanında zihinsel ve fiziksel gelişimlerine katkı sağlayacak çalışmalara önem veren kolejde, ilkokuldan lise son sınıfa kadar kodlama, 3D tasarım ve grafik, robotik, web tasarım, girişimcilik dersleri veriliyor. Ayrıca öğrenciler ilgi ve yeteneklerine göre spor, müzik, tiyatro, dans, resim gibi sanatsal faaliyetlere yönlendiriliyor.