Gündem YGS soru ve cevapları erişime açıldı! (ÖSYM, YGS sonuçlarını açıkladı mı?)

YGS soru ve cevapları erişime açıldı! (ÖSYM, YGS sonuçlarını açıkladı mı?)

13.03.2017 - 09:41 | Son Güncellenme:

ÖSYM'nin düzenlediği Yükseköğretime geçiş sınavı (YGS) sınav soru ve cevapları erişime açıldı. Öğrenciler şimdide YGS sınav sonuçlarını merak ediyor. Sonuçlar açıklanınca YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS’lere başvurabilecek.

YGS soru ve cevapları erişime açıldı (ÖSYM, YGS sonuçlarını açıkladı mı)

Üniversitelere giriş sınavının ilk bölümü YGS 12 Mart Pazar günü gerçekleşti. Sınav sonrası YGS temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı erişime açıldı. Gözler şimdi YGS sonuçlarına çevrildi.

Haberin Devamı

YGS SORULARI VE CEVAPLARI
YGS 2017 soruları ve cevapları 12 Mart Pazar günü yapılan sınavın ardından açıklandı. Adaylar YGS cevap anahtarına ÖSYM'nin resmi sitesi üzerinden ulaşabiliyorlar.

YGS SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

YGS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

12 Mart tarihinde yapılan YGS sınavının sonuçları için geri sayım başladı. ÖSYM 2017 sınav takvimine göre YGS sınav sonuçları 28 Mart tarihinde ilan edilecek. ÖSYM'den henüz bir açıklama yapılmazken sonuçların 28 Mart'ta ilan edilmesi bekleniyor.

YGS PUAN HESAPLAMA NASIL OLACAK?

YGS'de yapmış olduğunuz netlere göre alanıza göre puan alırsınız. Sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil gibi bölümlerden toplam 6 tane YGS puanı bulunmaktadır. Bu YGS puanları da YGS 1, YGS 2, YGS 3, YGS 4, YGS 5 ve YGS 6 olarak yer almaktadır. YGS sonuçları açıklandığında bütün puan türleri açıklanacaktır. Öğrenciler internet üzerinden YGS sonuçları ÖSYM kurumunun internet sitesinden takip edebilirler.

Haberin Devamı

Hesaplanan standart puanlar ve ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacak. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin (Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik, fen bilimleri) en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekecek. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için AYGS puanları hesaplanacak. AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacak. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacak.

YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı hesaplanmayacak.

YGS'de 150-179 arası puan alan adaylar, sadece ön lisans programlarını tercih edebilecekler. Bu adayların LYS'lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'lere girme hakkı kazanacak.

Haberin Devamı

YGS'de 180 ve üzeri puan alanlar, hem ön lisans programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekecek. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekecek.

YGS’DE ÖĞRENCİLERİ MATEMATİK ZORLADI

2 milyon 265 bin 902 adayın üniversiteli olmak için ter döktüğü Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) bugün gerçekleşti. Adayların 6 farklı puan türünde girdiği YGS’yi Açı Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni Nurcan Eğribaş değerlendirdi. Matematik testinde problem sorularının geçen yıla göre daha çok ve zorlayıcı olduğunu belirten Eğribaş, Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerinin basit olduğunu söyledi.

Üniversiteye geçisin ilk adımı olan YGS geride kaldı. Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında 160 sorunun yer aldığı YGS, tek oturumla gerçekleşti. Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği YGS’de en az 180 ve üzeri puan alanlar Lisans Yerleştirme Sınavları’na girecek. YGS’nin sonucu 28 Mart’ta açıklanacak.

Açı Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni Nurcan Eğribaş YGS hakkında; “Sınav soruları incelendiğinde en çok dikkat çeken noktalardan biri Sosyal Bilimler alanındaki Din Kültürü Ahlak Bilgisi soruların daha çok bilgiye dayalı olmasıydı. Yoruma dayalı sorulara daha sık rastladığımız YGS’de özellikle Felsefe ve Coğrafya soruları bilgiyi ölçmeye yönelikti. Din Kültürü soruları ise bilgi ve yoruma dayalıydı. Ancak zaman açısından öğrencilerin zorlanmadıkları bir bölümden oluşuyordu. Türkçe testlerine baktığımızda özellikle bu yıl anlatım bozukluğu sorularının olmadığını gördük. Paragraf soruları ortalama düzeyde, ne çok uzun ne çok kısaydı. Bu bölümün sorularını çözerken öğrenciler zorlanmadılar” dedi.
Matematik Zaman Aldı

Matematik testinde öğrencilerin zorlandığını belirten Eğribaş, “Matematik testinde ise problem sorular hem fazla hem de zorlayıcıydı. Bu yıl müfredata yeni eklenen karmaşık sayılar, parabol gibi konulardan soru gelmedi. Yalnızca polinomlardan soru soruldu. Bu yıl Geometri dersinden 11 soru geldi ve Matematik soruları kadar zorlayıcıydı. Fen Bilimleri’nde ise geçen yıllara oranla aynı düzeyde sorulardan oluşuyordu. Fizik sorularının geneli yorum içerirken, Kimya soruları bilgiyi ölçmeye yönelikti” dedi.

Haberin Devamı
2017 YGS Sorularını Kültür Eğitim Kurumları bölüm başkanlarıyla değerlendirdik. YGS’nin bildik zorluk düzeyinde ve sürprizler yaşanmayan bir sınav olduğunu yorumladılar. Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal sınavın zorlayıcı olmamasının adaylar açısından hoş karşılandığını, bazı soruların zaman kaybettirici nitelikte olduğunu, 2016 yılının nispeten daha kolay bir sınav olmasından dolayı bu yıl ortalamalarda küçük düşüşler yaşanabileceğini, bunun da puanlara ve sıralama değerlerine kısmen de olsa olumlu yansıyacağını söyledi.

TÜRKÇE SORULARINDA SÜRPRİZ YAŞANMADI

Haberin Devamı

Türkçe Bölüm başkanı Taner Sümer YGS’deki Türkçe sorularını şöyle değerlendirdi.

Türkçe sorularının önceki yıllara kıyasla daha basit olduğu, müfredat dışı herhangi bir soruyla karşılaşılmadığı, paragraflarda çeldirici şık olmadığı, soruların YGS ve ÖSYM standartlarına uygun olduğunu gözlemledik. Zaman aldırıcı nitelikte sorular yoktu. Dil bilgisi sorularının önceki yıllara göre artması ortalamayı kısmen düşürebilir. Aslında onlar da kolay sorulardı ama öğrencilerin önyargı ile yaklaştıkları sorular olduğu için başarıyı etkileyebilir. Tartışmaya açık soruya rastlamadık. Anlatım bozukluğundan bu yıl soru yöneltilmemiş olması sınavın sürprizlerinden biriydi diyebilirim.

MATEMATİK SORULARI BELİRLEYİCİYDİ

Matematik Bölüm başkanı Metin Darıdereli YGS’deki Matematik sorularını şöyle değerlendirdi.

2017 YGS’de Temel Matematik testinde müfredat dışı soru bulunmamakta ve konu dağılımı YGS standartlarında. Bu yıl YGS müfredatına eklenen konulardan sadece Polinomlar konusundan soru geldi. Sınavda en önemli değişiklik geometri soru sayısında oldu. Geçmiş yıllarda ortalama 8 geometri sorusu yöneltiliyorken, bu yıl Geometri soru sayısı 11’e yükseltilmiştir. Temel kavramlar ve işlem yeteneği ile ilgili sorular kolaylıkla yapılabilecek düzeydeydi. Problem soruları düşünme gücü gerektiren ve çözümü zaman alıcı tarzda sorulduğundan bu yıl YGS’nin yine seçici soruları olarak karşımıza çıktığını gözlemledik. Matematik sorularında tartışmaya açık herhangi bir hataya rastlamadık.

FİZİK SORULARI FAZLA ZORLAMADI

Fizik Bölüm başkanı Mustafa Çavuş YGS’deki Fizik sorularını şöyle değerlendirdi.

Sorular genel olarak YGS müfredatına uygundu. 9. ve 10. sınıf müfredatına dengeli bir şekilde dağıtılmış olup müfredat dışı bir soru ile karşılaşmadık. Genel olarak son 3 yılın fizik sorularına nazaran daha kolay bir sınav hazırlanmıştı. Başarı düzeyi vasat ve vasat altı çocukların dahi yapabilecekleri sorular vardı. Sorular genel olarak bilgiden ziyade yoruma dayalıydı. Sayısal işlem gerektiren sorulara büyük ölçüde rastlamadık. Soruların zorlayıcılığı düşük olduğu için belirleyici bir rol oynayacak test olmayacağını söyleyebilirim.

KİMYA SORULARI KOLAYDI

Kimya Bölüm başkanı Dr. İlknur Özlem Ergün YGS’deki Kimya sorularını şöyle değerlendirdi.

Kimya soruları oldukça kolay ve beklenen bir dağılım ve yöntemle sorulmuştu. Sürpriz bir soru ile karşılaşmadık. Sorular 9. ve 10. sınıf müfredatından seçilen, zaman kaybettirmeyen, işlem gerektirmeyen, yoruma dayalı sorulardı. Çözeltilerle ilgili basit bir soru yöneltilmişti. Müfredatın soru gelme olasılığı yüksek olan konularına ağırlık verildiğini gördük. Genel bir kimya birikimi olan, bu derse hazırlık yapan adayların çelişkiye düşmeden rahat yapabilecekleri sorularla karşılaştık. Ortalamaların yükseleceği kanaatindeyim.

BİYOLOJİ SORULARI KOLAY AMA ETKİLEYİCİYDİ

Biyoloji Bölüm başkanı Hülya Kudde Çavuş YGS’deki Biyoloji sorularını şöyle değerlendirdi.

Bu seneki Biyoloji soruları genel olarak beklenenin ötesinde kolay bir nitelikteydi. 9. ve 10. sınıf müfredatı dışında 11. sınıfta işlenen sistem konusundan da 2 sorununun bulunması beklediğimiz bir dağılım olgusuydu. Diğer fen bilimleri branşlarına göre daha geniş bir spektrumdan soru yöneltilmesi Biyoloji’nin son yıllardaki karakteristik özelliği oldu. Her ne kadar ortaokul düzeyi bir bilgi gibi zannedilse de 11. sınıf müfredatına doğrudan vurgu yapılmış olması önemliydi. Biz de yıl içinde uyguladığımız sınavlarda bu öngörüden hareketle hemen her sınavımızda buna benzer sorular yönelttik. En son 2015 yılındaki YGS'de sistem sorusu yöneltilmişti. Genel olarak temel düzeyde bir biyoloji nosyonuna sahip adayların zorlanmadan yapabilecekleri nitelikte sorular olduğunu söylemeliyim. Sadece 2 soru, biraz zaman alıcı nitelikteydi. Genetikten 1 olan soru sayısının 2’ye çıkarılmış olmasını olumlu buluyorum. Diğer fen branşlarından farklı zorluk derecesinde bir biyoloji testine rastlamadım. Belirleyici bir test olmayacağını şimdiden söyleyebilirim.

TARİH SORULARINDA BİRKAÇ SORU ZORLAYICI NİTELİKTEYDİ

Tarih Bölüm başkanı Özlem Savrin YGS’deki Tarih sorularını şöyle değerlendirdi.

Tarihte yorum sorularının anlaşılır, bilgi sorularının ise net olduğunu gördük. Ağırlıklı olarak yoruma açık, tartışmaya kapalı ve kolay soruların geldiğini belirtmeliyim. Düzenli çalışan bir öğrenci için soruların yapılabilirliğinin yüksek olduğunu gözlemledim. Müfredata uygun sorular olduğu, biçim ve yöntem bakımından alışılmışa uygun sorulardan oluştuğunu söyleyebilirim. Geçen seneki ve daha önceki yıllarda çıkmış sorularla eşdeğer zorluk ve biçimdeydi. Sürpriz ve alışılmışın dışında soru gelmedi. Bizim de kullandığımız kaynaklar ve deneme sınavlarında adaylara sorduğumuz pek çok soru ile benzerlikler içeriyordu. Birkaç sorunun zorlayıcı ve eleyici nitelikte olması da her sınavın olmazsa olmazı... Bu tarz sorular çok değildi ama vardı.

COĞRAFYA SORULARI HARİTA BİLGİSİNE SIK VURGU YAPTI

Coğrafya Bölüm başkanı Metin Taşkın YGS’deki Coğrafya sorularını şöyle değerlendirdi.

Sınavdaki 12 Coğrafya sorusunun 9'u Fiziki Coğrafyadan 3'ü Beşeri ve Ekonomik Coğrafyadan soruldu. Geçen yıllardan farklı olarak 10. sınıf müfredatından 5 soru geldiğini gözlemledik. Bu 5 sorunun 3'ü Türkiye'nin Fiziki Coğrafyasıyla ilgiliydi. Diğer taraftan Dünya haritası üzerinden de 3 soru geldiğini gördük. Bu durum harita bilgisinin öğrenciler tarafından öğrenilmesini kaçınılmaz kılıyor. Özellikle son yıllarda bu tür sorular çokça gelmeye başladı. Yine Türkiye'nin Fiziki Coğrafyasıyla ilgili sorular da harita üzerinden yorumlamayı gerektiriyordu. Sorular genel olarak kolay nitelendirilebilecek özellikte olsa da izohips ve yerel saat soruları biraz zorlayıcı nitelikteydi. Zaman alacak soruların olmaması da öğrencilere zaman kazanma avantajı sağladı. Tartışmaya açık ve belirsizlik içeren soruya rastlamadık.

FELSEFE SORULARI YİNE ZORLAYICIYDI

Felsefe Bölüm başkanı Mesut Erdemir YGS’deki Felsefe sorularını şöyle değerlendirdi.

Felsefe YGS’de Sosyal Bilimler Testinin Geometrisi olmaya devam ediyor. Bu yıl yapılan YGS de felsefe sorularının zorluk derecesinin yine yüksek olduğunu görüyoruz. Felsefede sorulan bazı soruların cevaplandırılması felsefeyle ilgilenen öğrencilerin yapabileceği tipten sorulardı. Soruların kavram, akım ve bilgi ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Uzun bir aradan sonra ilk defa filozof isminin cevap olduğu bir soru tarzının yeniden denendiğini söyleyebilirim. Zorlayıcı ama tartışmaya açık soruya rastlamadık.