Teknoloji Yılan kafalı ve 300 dişli köpek balığı bulundu

Yılan kafalı ve 300 dişli köpek balığı bulundu

21.05.2018 - 12:42 | Son Güncellenme:

Portekiz sahillerinde yılan kafalı ve 300 dişli köpek balığı bulundu. Vücut yapısına göre kıvrak olduğu ve bir deniz yılanını andırdığı söylenen canlı, 1.5 metre uzunluğunda.

Yılan kafalı ve 300 dişli köpek balığı bulundu

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

İnsanların okyanuslarla olan ilişkimizi yeniden değerlendirmesinin zamanı gelmiş olabilir. Birkaç bin yıl oldu, ama okyanuslar hakkında gerçekten ne biliyoruz? Kabaca yüzde 95'ini hala keşfedemedik. Okyanuslar hakkında neredeyse her gün yeni ve sarsıcı bir şey çıkıyor.

Portekiz kıyılarında "deli dişleri olan ve tarih öncesi dönemden kalmışa benzer dinozor köpek balığı" bulundu. Canlı gezegendeki en ürkütücü canlı türlerinden olan fırfırlı köpek balığına benziyor.

Bilim adamları, Tyrannosaurus rex ve triceratops gibi prehistorik çağdaşlarının uzun zaman önce öldüğünü, ancak bu köpek balığının hala dünya okyanuslarının altında yüzdüğünü söylüyor.

Avrupa Birliği'nden bir grup bilim insanı, Kasım 2017'de Atlantik Okyanusu'nun derinliklerine dalarak, "ticari balık avlamalarında istenmeyen zararları en aza indirmenin” yolunu bulmaya çalışıyorlardı . Bunun yerine, gezegendeki en eski yaratıklardan birini birini yakaladılar. Yani fırfırlı köpek balığını.

Haberin Devamı

En büyüğü altı metre uzunluğa kadar büyüyebilir. Köpek balığına fırfırlı denmesinin sebebi kabarık kenarları olan solungaçlarından geliyor.

Kısa sivri kafasının içinde, 300 diş var. Yüzlerce iğne gibi keskin dişi, 25 sıra halinde dizilmiş. Bu dişleri diğer köpek balıklarına, balıklara, ahtapotlara ve kalamarlara batırmak için kullanıyor. İnsanlar bu köpek balığı hakkında çok az şey biliyorlar.

Gezegendeki 80 milyon yıllık dönemde, insanlar bu canlıyla çok nadir temas etti, doğal ortamlarında görüldü ya da filme çekildi. Açıkça 19. yüzyıldaki denizciler bunu ilk yazanlardı.