Gündem Yılda 170 bin kişi kanser oluyor!

Yılda 170 bin kişi kanser oluyor!

12.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakanlığın verilerine göre Türkiye’de kanser artış hızı son 3 yıla oranla geriledi. Kanserlerin en az üçte biri önlenebiliyor, üçte biri ise erken teşhis ile tedavi edilebiliyor...

Yılda 170 bin kişi kanser oluyor

Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz hafta düzenelenen, “Kanser Haftası” nedeniyle Türkiye’de kanser hastalığını ve tedavisini pek çok açıdan değerlendirdiği “A’dan Z’ye kanser” adlı bir çalışma hazırladı. Hazırlanan raporda, önemli bazı veriler ile bazı yeni girişim ve çalışmalara ilişkin bilgiler verildi. Raporda yer alan bazı ayrıntılar şöyle:
Üç kanser taranabiliyor
- Türkiye’de erkeklerde en çok yüzbinde 62.3 ile akciğer; yüz binde 37.1 ile prostat, yüzbinde 22.4 ile kolorektal kanser görülüyor. Kadınlarda ise ilk sırayı yüz binde 44.2 ile meme kanseri alırken, meme kanserini yüz binde 20.4 ile tiroit ve yüz binde 13.3 ile kolorektal kanseri takip ediyor.
- Türkiye’de üç kanserin taraması yapılabiliyor. 2014’te yaklaşık 350 bin kişi meme kanseri, 510 bin kişi serviks kanseri ve 800 bine yakın kişi de kolorektal kanseri taramasından geçirildi.
- Türkiye’de kemik iliği merkezi sayısı, 409’u erişkinler için, 116’sı çocuklar için olmak üzere 525’e ulaştı.
- 2013 sonu itibarıyla 2 bin 856 kemik iliği nakli gerçekleştirildi. Türkiye, kemik iliği nakli sayılarında Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’dan sonra Avrupa’da 5. sırada bulunuyor.
- Türkiye’de her yıl yaklaşık 170 bin yeni kanser olgusu teşhis ediliyor. Türkiye’nin son 3 yıllık kanser verilerinde daha önceki yıllarda görülen hızlı artış görülmüyor.
- Kanserlerin en az üçte biri önlenebiliyor, üçte biri ise erken teşhis ile tedavi edilebiliyor.
Yaşam süresi analizleri başladı
- Dünya nüfusu, aktif kanser kayıtçılığı açısından yüzde 8 takip edilebiliyor. Türkiye’de ise oran yüzde 50. Bu yıl kurulum aşaması tamamlanan yeni merkezlerle 81 ilde aktif kanser kayıt merkezleri hizmete başladı. Türkiye’de aktif kanser kayıtçılığı yüzde 100 kapsama oranına ulaştı.
- Ölüm Bildirim Sistemleri ile ilk defa ulusal çapta kanser tiplerine özel yaşam süreleri analizleri başladı.
- 2015’te kanser kayıtlarının daha hızlı toplanması amacıyla kanser tanısının mikroskopik inceleme ile konulması gerçeğinden hareketle patalogların kanser tanısı koydukları vakaları bildirecekleri bir sistem elektronik olarak kurgulandı. CAN-TURK isimli yerli bir yazılımla da real time olarak tüm kanser verilerine halkın anlık ulaşabileceği bir sistem üzerinde çalışılıyor.
Sigara kullanımı düştü
- Türkiye’de kanserden korunma programları çerçevesinde 2015’te 300 bin kişiye sigarayı bıraktırmaya yönelik ilaçlar dağıtılması planlanıyor. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran hastaların takiplerinin ve hekimlerce gerekli görülen hastalara verilecek ilaçların dağıtımlarının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi amacıyla Tütün Bağımlılığı Tedavisi İzlem Sistemi geliştirildi. 15 yaş üstü nüfusta sigara kullanma oranı yüzde 27,1’in altına düştü.
- 2015 itibarıyla her ilde en az bir tane ve yedisi mobil olmak üzere Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) sayısı 127’ye yükseldi.