Gündem Yılda 24 bin kalça kırığı

Yılda 24 bin kalça kırığı

12.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kemik erimesi özellikle menopoz döneminden sonra birçok kadının korkulu rüyası haline gelirken, ‘Dünya Osteoporoz Günü’  kapsamında Türkiye’nin kemik erimesi karnesi de ortaya çıktı.

Yılda 24 bin kalça kırığı

Türkiye Osteoporoz Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre 50 yaş üzerindeki kişilerde yılda 24 bin kalça kırığı meydana gelirken, bu kırıkların yüzde 75’i kadınlarda oluyor. Kadınların yüzde 33’ünde, erkeklerin ise yüzde 7.5’inde osteoporoz saptanırken, 50 yaş üzeri her 10 kişiden 1’inde osteoporoza bağlı kırık oluşuyor. Risk faktörleri ise kadın olma, sigara, alkol, kortizon diyabet, tiroit hastalığı ve romatoid artrit...

Dernek 50 yaş üstü her 3 kadından 1’indeki kemik erimesine bağlı kırık sorununa karşı önemli bir projeyi hayata geçirdiğini duyurdu. Toplumsal bilincin artması için Lilly İlaç ile ‘Kırılmak İstemiyorum’ başlıklı tanıtım filminin hazırlandığı açıklandı.

‘Her 5 erkekten biri risk altında’

Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof.Dr. Yeşim Kirazlı, özellikle 50 yaş üstü kadınlarda kemik erimesine bağlı kırıkların gelecekte daha büyük bir sağlık sorunu haline geleceğini belirterek, “50 yaşından sonra her üç kadından biri ve her beş erkekten biri osteoporoza bağlı kırık yaşıyor” dedi.

‘Çocuklar süt ve peynir tüketmeli’

Sağlıklı kemikler için doğru beslenme, spor ve D vitamini takviyesine dikkat çeken Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, “Çocuklar ve gençler süt ve peynir gibi kalsiyumlu gıdalar tüketmeli” dedi.