Gündem Yıldırım’ın dosyası yargıdan dönmüş

Yıldırım’ın dosyası yargıdan dönmüş

31.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Hava Kurumu’ndaki (THK) usulsüzlük iddiaları kapsamında tutuklanan eski THK Genel Başkanı Osman Yıldırım’ın, 2012’de benzer şikayetler üzerine başlatılan soruşturma dosyasından “yargı oyunları” ile kurtarıldığı ortaya çıktı.

Yıldırım’ın dosyası yargıdan dönmüş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Mali Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Ali Alper Saylan tarafından hazırlanan dosya inceleme tutanağına göre; müştekiler Pehlül Akbıyık ve Salim Kaya THK Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve THK Türkkuşu ve THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi yetkilileri hakkında, THK’yı, Dernekler Kanunu ve tüzüğüne aykırı şekilde yönettikleri, kurumu zarara uğrattıkları iddiasıyla 2012’de suç duyurusunda bulundu.
Savcı takipsizlik verdi
Yıldırım’la ilgili soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Savcısı Erdoğan Gökçek yürüttü. Gökçek, 30 Mayıs 2013’te, Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 16 THK yöneticisi hakkında dava açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilemediği gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Bu karara karşı müştekilerden Salim Kaya itiraz etti. Sincan 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Temmuz 2013’te itirazı kabul ederek, takipsizlik kararını bozdu. Takipsizlik kararının bozulmasının ardından 16 şüpheli hakkında, 5 Aralık 2013’te “görevi kötüye kullanmak gibi suçlardan 2013/145 numarası ile iddianame hazırladı. İddianame, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara Asliye Ceza Mahkemesi tarafından onaylanmadan önce ise, Yıldırım’ın avukatlarının, Sincan kararının kanun yararına bozulması için eski Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Nuri Yiğit’e dilekçe verdiği açığa çıktı. Bu talep üzerine dosya, “bakanlık işi” denilerek UYAP ortamında istenerek, kanun yolları bürosuna gönderildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği de iddianameyi yazıldıktan bir gün sonra (6 Aralık 2013) savcılığa iade etti. Geri çekilen iddianamenin yerine doğan boşluk ise UYAP ortamında yine 2013/145 numarası ile Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan T.T. hakkında açılan başka bir iddianame kaydedilerek dolduruldu. Daha sonra THK Genel Başkanı Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu şüphelilerle ilgili dosya, kanun yararına bozma talebini değerlendirmesi için Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderildi.
Bozma kararı
10 Ekim 2014’te yaş haddinden emekliye ayrılan dönemin Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Dudaklı, 29 Ocak 2014’te, şüphelilerin yargılanmasına hükmeden Sincan kararının kanun yararına bozulmasını istedi. Yargıtay 15. Ceza Dairesi de Sincan kararını bozdu.