Siyaset Yıldırım, Merkel ile görüşecek

Yıldırım, Merkel ile görüşecek

13.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, Afrin’deki operasyon sürerken, Almanya’da güvenlik politikalarıyla ilgili en etkin isimlerin bir araya geleceği Münih Güvenlik Konferansı’na katılacak. Yıldırım ayrıca Şansölye Angela Merkel ile de Berlin’de bir araya gelecek.

Yıldırım, Merkel ile görüşecek

Yıldırım, 14-17 Şubat tarihlerinde Belarus ve Almanya’da olacak. 14-15 Şubat tarihlerinde Belarus’a resmi ziyaret düzenleyecek olan Yıldırım, 15 Şubat’ta Belarus’tan Almanya’ya geçecek. Yıldırım, burada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile birlikte Münih Güvenlik Konferansı’nda Türkiye’yi temsil edecek. 16-18 Şubat’ta toplanacak olan konferansın bu yıl odak noktası Avrupa Birliği’nin Küresel Aktör Olarak Rolü ve Avrupa Birliği’nin Rusya ve ABD ile ilişkileri olacak.

Konferansta uluslararası liberal düzene yönelik tehditler, Ortadoğu’da Körfez’de yaşanan kriz dahil olmak üzere çok sayıda çatışma da tartışılacak. Konferansa katılacak isimler arasında İngiltere Başbakanı Theresa May, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Fransa Başbakanı Édouard Philippe, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, ABD Savunma Bakanı James Mattis ile Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster , BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bulunuyor.

Afrin gerekçeleri

Yıldırım, Zeytin Dalı Harekâtı sürerken katılacağı konferansta Türkiye’nin harekâtla ile ilgili gerekçelerini ve bu çerçevede Suriye’deki durumu muhatapları ile karşılıklı tartışma imkânı bulacak. Konferansta, Türk heyetinin ayrıca ABD tarafı ile bazı görüşmeler yapabileceği kaydediliyor. Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Wolfgang Ischinger, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin konferanstaki varlığının arzu edildiğini belirterek, “Ortadoğu politikasının Türkiye’ye karşı, Türkiye’yi pas geçerek veya Türkiye olmadan pratikte nasıl tanımlayabiliriz?” demişti. Yıldırım, konferans öncesinde Şansölye Angela Merkel ile de Berlin’de bir araya gelecek. Görüşmede, Almanya ile Türkiye arasında bir süredir temel gerginlik konularından biri olan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in tutukluğu ve Almanya ile yaşanan leopard tankları konusunun gündeme geleceği tahmin ediliyor. 15 Şubat’ta yapılacak görüşmenin ardından, ikili basın toplantısı düzenleyecek. Yıldırım’ın Almanya’dan önceki durağı ise Belarus olacak. Yıldırım, ziyareti çerçevesinde Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenka’nın yanı sıra Cumhuriyet Konseyi Başkanı Mikhail Myasnikoviç ve Temsilciler Meclisi Başkanı Vladimir Andreyçenko ile görüşecek.