Gündem Yılın en uzun gecesi : 21 Aralık kış gündönümü

Yılın en uzun gecesi : 21 Aralık kış gündönümü

23.04.2018 - 11:45 | Son Güncellenme:

Kış gündönümü olarak bilinen 21 Aralık tarihi yılın en uzun gecesi olarak bilinir. Coğrafi terimlerden yola çıkarak açıklayacak olursak bu tarih, güneş ışınlarının Oğlak dönencesine 90 derecelik açı ile düşmesinden dolayı oluşan bir durumdur. Bunun sonucunda ise 21 Aralık tarihinden itibaren Kuzey Yarım Küre’de gündüzler uzamaya başlar.

Yılın en uzun gecesi : 21 Aralık kış gündönümü

21 Aralık tarihinin mitolojik açıdan bir anlamı var mıdır?

Haberin Devamı

21 Aralık tarihi Kuzey ve Güney Yarım Küre için farklı durumlara sebep olur. Güneş ışınlarının 90 derece ile Oğlak Dönencesi’ne düşmesi Kuzey Yarım Küre’de günlerin uzamasına, tam tersi şekilde Güney Yarım Küre’de ise günlerin kısalmasına neden olur. Bu da bir tarafta kışın başlayacağını diğer tarafta yaz başlangıcının habercisi olur. Türkiye’nin Kuzey Yarım Küre’de yer alması sebebiyle ülkede 21 Aralık tarihinden sonra gündüz sürelerinin uzamasıyla beraber resmi anlamda kış mevsimi de başlamış olur.

21 Aralık Kış Gündönümü’nün pek bilinmeyen mitolojik bakımından da bir anlamı vardır. Aslında bu tarih, Gökyüzü (Cennet) kraliçesinin ışığın oğlunu doğurmuş olduğu gün olarak da bilinmektedir. Kış Gündönümü mitolojiye göre "Tanrı Kapısını" simgeler ve Oğlak'tadır. Oğul olarak bilinen "Janus" ise iki anahtara sahiptir ve bunlardan altın olanı ile Kış Gündönümü’nün kapısını açarken, gümüş olan ile de Yaz Gündönümü’nün kapısını açtığına dair rivayetler bulunur. Hatta 21 Aralık günü belli inançlarda belli şekillerde kutlamalar yapıldığına ait başka rivayetler de bulunmaktadır.

Haberin Devamı

21 Aralık tarihinde Türkiye' de en uzun gece ve en uzun gündüz hangi illerde yaşanır?

21 Aralık'tan itibaren Türkiye'de günlerin daha uzun olacağını yukarıda belirtmiştik. Böylece ülkede coğrafi nedenlerden dolayı güneye doğru gidildikçe gündüzler daha da fazla uzamış olacaktır. En güneyde Hatay ili bulunduğundan en uzun gündüz Hatay'da yaşanırken en uzun gece ise Sinop'ta yaşanacaktır.