Gündem Yine Trakya yine çevre felaketi

Yine Trakya yine çevre felaketi

24.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Trakya’da yaşanan çevre katliamlarına her gün bir yenisi ekleniyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul, Tekirdağ sınırındaki Kınık deresinde yaşanan çevre katliamından sonra bu kez de Kırklareli merkeze bağlı Deveçatak köyünde bulunan su kaynakları kimliği belirsiz kişiler tarafından kirletildi.

Yine Trakya yine çevre felaketi

Hayvan içme suyu ve tarımsal sulama için kullanılan Deveçatak göletine bırakılan atıklar nedeniyle su kaynakları siyaha büründü. Deveçatak köyünde yaşayanlar ise sulamada kullandıkları göletin köydeki bir çiftlikten bırakılan atıklar nedeniyle kirlendiğini iddia ederken, yaşanan çevre katliamının ardından jandarma ekiplerinin inceleme başlattığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin de göletten numuneler alarak incelemeye gönderdiği bildirildi.

Haberin Devamı

‘Su kaynakları korunmalı’

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Trakya’nın su kaynakları kirleniyor ve kokuyor. En kısa sürede kirliliğin önüne geçilerek kalan temiz su kaynaklarının korunması sağlamalı.

Deveçatak’taki bir hayvan çiftliğinden gelen atıklar, sular gölet suyuna karışarak balık ölümlerine neden olduğu bildirildi. Tarlalar, ekili araziler kirli su yüzünden zarar görüyor. Trakya’da çevre katliamı yaşanıyor. Kimliği belirsiz kişiler tarafından atıkların bırakıldığı dere ve göletler yerel kirleniyor. Trakyalılar endişeli” dedi.

‘Yaşam alanlarımız tehdit altında’

Çevre katlimanın ardından Kent Konseyi Çevre Meclisi tarafından bir açıklama yapılırken, “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına var. Çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevi. Istrancalar’daki yaşam alanlarımız tehdit altında. Hayvan çiftliklerinin su kaynaklarına verdiği zararları Trakya genelinde bir kez daha gördük. Artık bu rezillikleri görmek, duymak ve koklamak istemiyoruz. Dünyadaki temiz su kaynaklarının hızla tükendiği bir dönemde, bölgemizdeki temiz su kaynaklarının hızla kirletildiğini görmek gelecek adına endişelerimizi artırıyor. Kirliliği yaratanlar hakkında en hızlı şekilde etkin adli ve idari yaptırımlar uygulanmalı” denildi.