Yiyeceklerle Aranızda "Seviyeli" Bir İlişki Olsun

Aslına bakarsanız kilo vermek de kiloyu korumak da bazı dengeler üzerine kurulu. Burada önemli nokta yiyeceklere olan yaklaşımınız. Yani bir başka açıdan söylersem, beslenme programınızda yapacağınız bazı düzenlemelerle kilo vermek ya da hep sağlıklı kiloda kalabilmek mümkün.

Bu konuyu kısaca "şekeri ve yapay tatlandırıcıları hayatınızdan çıkarın, protein ve lif zengini besinleri ekleyin, fiziksel aktiviteyi artırın" diye özetleyebilirim.

Bu önemli ayrıntıyı da belirttikten sonra gelin bakalım şimdi, kilo almanıza neden olan besinleri hayatınızdan çıkarıp onların yerine hangilerini koyarsanız kolayca kilo verebilir ve sağlıklı kiloda kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

İşte kilo dostu besinler ve onları nasıl tüketmemik gerektiğine dair ipuçları.

BOĞAZINIZDAN GEÇEN HER YUDUMA DİKKAT

Bu ne demek? Bu şu demek "nasıl olsa içecek" diye küçümsemeyin, en az yedikleriniz kadar içtiklerinize de dikkat edin. Çayınıza ya da kahvenize ne şeker ekleyin ne de yapay tatlandırıcılar. Buna ek olarak piyasada "diyet" etiketiyle satılan içeceklerin de, bol bol tüketirseniz alkolün de kilo vermenize ya da kilo korumanıza hiçbir olumlu etkisi olmadığını asla unutmayın. Kısacası boğanızdan geçen yer yudumu bilgece hesaplayın, ölçün ve tartın.

YEMEK SONRASI TATLI SEÇİMİNE DİKKAT

Güzel bir yemeğin ardından keyfinizi daha da artırmak ya da zor bir günün sonunda kendinizi ödüllendirmek istiyorsanız ilk aklınıza gelen yiyecekler genellikle çikolata, tatlı olabilir. Ama siz siz olun meyvelerin de en az onlar kadar lezzetli olduğunu hiç aklınızdan çıkarmayın. Canınız mutlaka tatlı bir şeyler tüketmek istediğinde meyveleri tercih edin. Neden mi? Çünkü, meyveler bol miktarda vitamin ve mineral içerir, birçok faydası bulunan antioksidanlar da cabası. Bunun yanı sıra lif açısından da zengindir.

Yine de dikkat! Meyvelerin içeriğinde de şeker vardır her ne kadar rafine şekerden daha sağlıklı olsa da meyve tüketirken de aşırıya kaçmayın.

YEMEĞE BAŞLARKEN ÇORBA

Kilo vermenize ya da kilonuzu korumanıza yardımcı olan besin gruplarından biri de çorbalar. Ana öğüne başlarken küçük bir kase dolusu çorba tüketirseniz tokluk hissine daha çabuk ulaşırsınız, sonrasında da daha az yiyecek tüketirsiniz. Ama kremalı çorbalardan uzak durmanız kaydıyda.

Haberin Devamı

KALİTELİ PROTEİN TÜKETİN

Yediğiniz zaman size kilo aldırmak bir yana tam tersine yağ yakmanıza ve kilo vermenize katkı sağlayacak yiyeceklerden biri de kaliteli protein içerenler. Protein, uzun süre tok tutar ayrıca kaslarınızdan iç organlarınıza hatta cildinize kadar içten ve dıştan bedeninizi destekler.

Kaliteli protein kaynaklarını da kısaca sayalım isterseniz: Tavuk, biftek, somon balığı, yumurta, kinoa, chia tohumu, bakliyat eşsiz birerprotein kaynağı.

SEBZELER TABAĞINIZDAN EKSİK OLMASIN

Sebzeler de tıpkı meyveler gibi bedeninizin ihtiyacı olan vitain ve mineralleri sağlar. Ayrıca çig olarak tükettiğiniz ya da buharda pişirdiğiniz sebzeler uzun süre tok kalmanıza da yardımcı olur, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına da.

BERSU EKİNCİ
Bütünsel Beslenme Danışmanı
https://bersuekinci.com/
https://www.instagram.com/bersuekinci/
https://www.facebook.com/BersuEkinciileYenileKendini/

Haberin Devamı