Gündem YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2018 Üniversite sınavı tercih kılavuzu

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2018 Üniversite sınavı tercih kılavuzu

04.07.2018 - 07:11 | Son Güncellenme:

2018 YKS tercih kılavuzu adayların erişimine açıldı. ÖSYM tarafından ön bilgilendirme amaçlı olarak yayımlanan YKS üniversite kontenjanları ve programları merak ediliyordu. 2018 yılı üniversite sınavı tercih kılavuzuna haberimizden ulaşabilirsiniz.

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak 2018 Üniversite sınavı tercih kılavuzu

Üniversiteye hazırlık yapan yüz binlerce öğrenci 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde YKS’ye girdi. 3 oturum olarak gerçekleştirilen sınav için sorular ve cevaplar yayınlandı. Soruların ve cevapların yayınlanması ile de adaylar tarafından YKS sonuçları ne zaman açıklanacak sorusu sorulmaya başlandı.

Haberin Devamı

YKS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır

2018 YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM tarafından yayınlanan 2018 YKS kılavuzuna göre, 30 Haziran - 1 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen sınav sonuçlar 31 Temmuz 2018 Salı günü ilan edilecek. Sınava giren adaylar, ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminden aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile aldıkları puanları sorgulayabillecekler. YKS sonuçları açıklandıktan sonra adaylar için tercih süreci başlayacak.

YKS SONUÇLARI NASIL DUYURULACAK?

YKS sonuçları, ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr internet sitesinden açıklanacak. İnternet sitesinde yapılan açıklama, tebliğ hükmünde olacak. Sonuç belgesinde adaylar için yer alacak olan bilgiler;
- Testlerde yapılan doğru, yanlış cevap sayıları
- TYT puanı
- Başarı sırası
- Eğer varsa AYT ve YDT puanları ile başarı sıralamaları
- Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
- Yerleştirme için kullanılacak olan puanlar ve başarı sıraları

Haberin Devamı

Sınav ile ilgili bir dava olduğu takdirde, mahkeme tarafından bir karar verildikten sonra sınav sonuçları açıklanacak.

SINAV SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?

YKS sonucunda adayların üniversiteler için tercih işleminde bulunabilmesi için yeterli puanı alması ve baraj puanına ulaşması gerekir.

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile üniversite programlarını tercih listelerine ekleyebilecekler.
TYT’de 150 puan ve üzeri alan adaylardan Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık, Dil puanları 180 ve üzerinde olanlar; bu puan türleriyle öğrenci alımı yapan lisans programlarıyla birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programları için de tercih yapabilecekler.

TYT’den 150 puan ve üzeri puan alan ancak Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık, Dil puanları 180 ve üzerinde olmayanlar sadece ön lisans programlarını tercih listelerine ekleyebilirler.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan yükseöğretim programlarına başvuru yapabilmek için ise, TYT puanının 150 ve üzerinde olması gerekir. (Engelli öğrenciler için tercih için 100 puana ulaşmalıdır.)
TYT sonucunda elde edilecek olan 200 ve 200 üzeri puan 2 yıl süre ile geçerlidir. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra adaylar tarafından, ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminden tercih işlemi yapılacak. Tercih işlemleri, ÖSYM tarafından yayınlanacak olan kılavuz doğrultusunda gerçekleştirilecek. İlk yerleştirmelerde yerleşemeyen adaylar için ek yerleştirme hakkı da tanınacak.