Gündem YÖK 3 üniversitede rektör adayları listesini değiştirdi

YÖK 3 üniversitede rektör adayları listesini değiştirdi

07.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversitelerde yapılan seçimlerde belirlenen rektör adaylarının isimleri Cumhurbaşkanlığı’na sunuldu. YÖK, 3 üniversitede sıralamada değişiklik yaptı

YÖK 3 üniversitede rektör adayları listesini değiştirdi

Yükseköğretim (YÖK) Genel Kurulu, 8 devlet üniversitesi için seçilen 3’er rektör adayının isimlerini Cumhurbaşkanlığı’na sundu. Listede 3 üniversitenin rektör seçimlerinde birinci olan adayların yerini değiştiren YÖK, en çarpıcı değişikliğe Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) gitti. Mevcut rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversite seçimlerinde 237 oy ile birinci olmasına rağmen, YÖK’ün listesinde 3. sırada yer aldı.
YÖK Genel Kurulu, dünkü toplantısında 8 devlet üniversitesinde yapılan seçimlerde belirlenen 6 aday arasından 3’er adayın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmasına karar verdi. ÇOMÜ’de yapılan seçimlerde mevcut rektör Prof. Dr. Laçiner 237 oy ile birinci olmuş; Laçiner’i 180 oy ile Prof. Dr. Yücel Acer ve 163 oy ile Prof. Dr. Muammer Karaayvaz takip etmişti. YÖK, kendi hazırladığı listede Laçiner’in ismine son sırada yer verirken, birinci sırada Acer yer aldı. “Paralel yapı” tartışmalarının sürdüğü bu günlerde, Laçiner’e listenin son sırasında yer verilmesi dikkati çekti.
‘Yıldırım daimi destekçim’
Birinci sıradan aday gösterilen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Acer ise, kendi internet sitesinde yayımladığı bir mesajda, rektörlük seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Binali Yıldırım ile görüştüğünü belirterek, “Görüşmede Binali Yıldırım bey, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde bir anlayış değişikliğine ihtiyaç olduğunu, üniversitenin huzura ve istikrara kavuşturulması gerektiğini vurguladı” ifadelerini kullanmıştı. Acer mesajında, Yıldırım’ın kendisinin daima destekçisi olacağını belirtiğini de kaydetmişti
311 oy fark vardı
Uludağ Üniversitesi’nin listesinde de seçimlerde mevcut rektör Prof. Dr. Kâmil Dilek 576 oy ile birinci olmasına rağmen, YÖK’ün listesinde ikinci sırada yer aldı. Birinci sırada ise üniversite seçimlerinde 265 oy alan Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a yer verildi. Muş Alparslan Üniversitesi’nin rektör adayları seçiminde 26 oy ile Prof. Dr. Ekrem Atalan birinci; 22 oy ile Prof. Dr. Osman Özcan ikinci ve 20 oy ile Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat üçüncü olmuştu. Ancak YÖK’ün listesinde Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Polat, birinci sıradan rektör adayı olarak sunuldu.

Haberin Devamı

O rektör birinci sırada

YÖK’ün Afyon Kocatepe Üniversitesi için birinci sıradan aday gösterdiği Solak’ın Fethullah Gülen Cemaati’ne yakın bir isim olduğu iddia edilmiş ve geçtiğimiz aylarda YÖK’e çağrılarak istifasının istendiği, Solak’ın ise istifa etmeyip, 8 ay sonra görev süresi bittiğinde yeniden aday olmayacağı yönünde söz verdiği öne sürülmüştü. Ancak Solak, seçimlerie katılmış ve birinci olmuştu. YÖK de, üniversite sıralamasına sadık kalarak, Solak’ın ismini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilk sıradan sunmuş oldu.