Gündem YÖK’ten 50 vakıf üniversitesine uyarı

YÖK’ten 50 vakıf üniversitesine uyarı

10.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

YÖK’ün, 50 vakıf yükseköğretim kurumuna uyarı verdiği ortaya çıktı. İncelemeler sonucunda usulsüz öğrenci kaydı yapan, döndüremeyeceği şekilde borç altına giren, kuruluşta taahhüt ettiği mal varlığını elden çıkaran vakıf üniversiteleri tespit edildi. Bunun üzerine, YÖK’ten üniversitelere “Durumunuzu düzeltin” uyarısı gitti.

YÖK’ten 50 vakıf üniversitesine uyarı

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yavuz Atar, “Bir kısmına mesela ihlalin ağırlığına göre bir ay, altı aya kadar süreler verdik. Bunlar düzeltildiği takdirde gelecek sene devam edecekler ama düzeltmedikleri takdirde aynı şekilde eğer ihlal giderek o eğitim öğretim kurumunun devamını mümkün olmayacak hale getirirse onlar için de önce geçici yönetimin devri daha sonra da faaliyet izninin kaldırılması kararı verilebilir” dedi. Eğitim alanını düzenleyen yasa tasarısının tartışılan maddelerinden biri olan “vakıf üniversiteleriyle” ilgili düzenlemede ayrıntılar ortaya çıktı. Madde uyarınca örneğin; İstanbul’daki bir vakıf üniversitesinin faaliyetinin sona ermesi halinde, öğrenciler öncelikle puanlarına göre sıralanacak. Puan sıralamasına göre öğrenciler, İstanbul’daki üniversitelere nakledilecek. Ancak, İstanbul’daki üniversitelere puanları tutmayan öğrencilere, başka illerdeki üniversitelerin kapısı açık olacak. Mevcut düzenlemeye göre, garantör durumundaki her devlet üniversitesine 10 vakıf üniversitesi düşüyor.
Garantör üniversite
Meclis’te konuşan Atar, özetle şunları kaydetti: “X üniversitesinin kanundaki şartlar gerçekleşti ve faaliyet izni kaldırıldı. Bu aşamada öğrencilerin eğitim haklarının güvenceye alınması gerekiyor. Faaliyet izninin kaldırılması kararı alındığında, o öğrenciler uygun bir devlet üniversitesine, bu genellikle garantör devlet üniversitesi olur ama garantör üniversite bazen çok sayıda vakıf üniversitesine garantör olduğu için bu olmayabilir, YÖK’ün belirleyeceği bir başka devlet üniversitesine öğrenciler devredilir. Devir yapılırken de burada bir kriter koyduk, giriş puanları dikkate alınarak ilgili programlara nakli yapılacaktır. ”