Gündem Yolda ölmek istemiyoruz açın kapıları geçelim

Yolda ölmek istemiyoruz açın kapıları geçelim

16.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Denizden gözü korkan sığınmacılar Edirne’ye gitmek üzere İstanbul Otogarı’nı doldurdu. Bilet bulamayan sığınmacıların bekleyişi sürüyor

Yolda ölmek istemiyoruz   açın kapıları geçelim

Edirne’ye ulaşmak için İstanbul Otogarı’na gelen binlerce Suriyelinin bekleyişi sürüyor. Otobüs firmalarının yasak nedeniyle bilet satmadığı Suriyelilerin umutları otogara hapsoldu. Edirne’ye gidenlere de izin verilmediğini öğrenen Suriyeliler “Yolu açın, denizde boğularak ölmek istemiyoruz” diye yalvarıyor.
Büyük çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu sığınmacılar, Büyükşehir Belediyesi’nin kumanya yardımına tepki gösterdi. Tek isteklerinin gitmek olduğunu belirten sığınmacılar, deniz yoluyla gidişleri engellenmemesine rağmen karayolunun kapatılmasını eleştirdi.
Avrupa’ya karayoluyla gitmek isteyen kadın sığınmacılardan Rafel Salih, “Bıktık artık, yaşamak istiyoruz. Tek isteğimiz yaşamak. Neden izin vermiyorlar? Çok fazla çocuk var ve hepsi perişan halde 2 gündür bekliyoruz. Tek istediğiniz gitmek. Biz hayvan değil, insanız” dedi.
Otogarda saatlerdir bekleyen Suriyeli Muhammed Darık(27) da, “Tek istediğimiz, yürüyerek gitmek. Kaçak yollardan gidenlerin her gün 10-15’i ölüyor. Biz zaten Savaş’tan çıkıp gelmişiz, şimdi de yollarda ölmek istemiyoruz. Bebekler yollarda neden ölüyor. Neden izin vermiyorsunuz. Kaçak yollarla gidip boğulmak istemiyoruz” diye konuştu.

“Denizden kaçıyoruz”
Bir bacağı olmayan ağabeyini işaret eden Zeki Mahmut da, duruma şu sözlerle tepki verdi; “Buradakiler hep gitmek istiyor. İnsallah Türkiye izin verir. Denizler çok tehlikeli, 1000 tane insan öldü. Biz gizli yapmak istemiyoruz, askerlerin gözünün önünde sınırı geçmek istiyoruz. İzmir’den gidin, denizden gidin diyorlar. Biz denizden kaçıyoruz, öldürülmekten kaçıyoruz.”
Hüseyin Aljumaa da 5 gün önce aldıkları biletin iptal edildiğini belirterek, “Suriyelinin gitmesi yasak diyorlar. Geri dönmeyiz. Ölmek var, dönmek yok” dedi.

Haberin Devamı

4 bin kişi geri gönderildi

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in talimatıyla İl Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan tarafından yol kontrolü için rütbeli askerlerin yer aldığı bir ekip oluşturuldu. Ekipler, araçları Havsa, Keşan ve Edirne girişinde durdurarak sığınmacıların tanıtım kartlarını kontrol ediyor. Kartında “Edirne” ibaresi bulunmayan sığınmacılar İl Göç İdaresi’nin tahsis ettiği araçlarla İstanbul’a gönderildi. Tanıtım kartında “Edirne” yazmayan sığınmacıların kente taşınmaması yönünde önceden uyarı yapılmasına rağmen kural ihlalinde bulunan seyahat firmaları hakkında da yasal işlem yapılıyor. Denetimlerde toplam 62 firmaya işlem yapıldı, 39 bin lira idari para cezası uygulandı. otobüs şirketlerinden biri, kural ihlalini defalarca tekrarladığı için bu cezalara 35 kez maruz kaldı.
Vali Şahin “Bir haftada yaklaşık 7 bin sığınmacı yakalanarak geri gönderildi. Dün (önceki) gece sınırı geçmek için gelen 4 bin sığınmacı yakalanarak geri gönderildi. Sığınmacıların Yunanistan ve Bulgaristan sınır kapılarına yürümesine izin vermeyeceğiz” dedi.