Gündem Yolu Sabancı’dan geçenlerin sergisi

Yolu Sabancı’dan geçenlerin sergisi

09.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sabancı Üniversitesi mezunu olan sanatçıların eserleri, Sabancı Müzesi’nde buluşuyor. Seçici kuruldan Nazan Ölçer, buluşmayı kişinin çocuğunun farkında olmadan kendi boyuna gelmesi ve kendi kanatlarıyla uçmasına benzetiyor...

Yolu Sabancı’dan  geçenlerin sergisi

Farklı kuşaklardan olsalar da yolu aynı üniversiteden, aynı fakülteden geçenlerin tıpkı hemşeriler gibi bir ortak noktaları her zaman olur. Ne kadar farklı yetişmiş olurlarsa olsunlar, dünyayı öğrenmeye aynı pencereden başlamışlardır.
S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) de şimdi bu ortaklığa sahip 20 sanatçının eserini bir sergide buluşturuyor. 16 yıl önce kurulan Sabancı Üniversitesi’nin Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’ndan yolu geçen sanatçıların farklı disiplinlere ait çalışmalarını bir araya getiren ‘Buluşma… Reunion’ sergisi, bugünden itibaren müzede sanatseverlerle buluşuyor.
Sergide Royal Academy of Arts Sergiler Direktörü Sir Norman Rosenthal, Paris Güzel Sanatlar Akademisi Direktörü Henry-Claude Cousseau, sanat tarihçi, küratör ve eleştirmen Deepak Ananth, S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Erdağ Aksel ve Selim Birsel’den oluşan seçici kurul tarafından 110 sanatçı arasından seçilen 20 ismin eserleri bulunuyor.
Dün düzenlenen basın toplantısında tanıtılan sergi hakkında Nazan Ölçer, “İnsanın çocuğunun farkında olmadan kendi boyuna gelmesi ve kendi kanatlarıyla uçmasına benziyor bu sergi. Bu genç insanların günümüz Türkiyesi’ne son derece gerçekçi ve eleştirel bakışlarını görmekten mutluluk duyuyoruz” dedi. Nazan Ölçer ayrıca sergi vesilesiyle Sabancı Üniversitesi Burs Fonu’na katkıda bulunan kurumlara teşekkürlerini sundu. Ölçer’in teşekkürlerini sunduğu kurumlar arasında Milliyet.com.tr’nin yanı sıra Enka Vakfı, Garanti Bankası, Kibar Holding, Mitsubishi, Polimeks Holding, Sabancı Holding, Samsung ve Umur Matbaası yer aldı.
Öğrencilere ücretsiz
Erdağ Aksel ise konuşmasına serginin bir öğrenci sergisi olmadığını belirterek başladı. Aksel, “Bu seçkide bir buluşma var. Bu sanatçıların yolları bir şekilde Sabancı Üniversitesi’nden geçmiş. Bu yüzden de gururlanıyoruz. Gururlanıyoruz ama başarılarının esas sebebinin de kendi kişisel çabaları olduğunun çok farkındayız. Onlardan meslektaşlarımız diye bahsetmeyi uygun görüyoruz” diye belirtti.
Müze müdürü Nazan Ölçer basın toplantısında ayrıca serginin tüm öğrenciler tarafından ücretsiz gezilebileceğini açıkladı. “Niyetimiz Türkiye’nin her yerinden mümkün olduğu kadar genç insanın sergiyi gezmesi” dedi. 26 Temmuz’a dek sürecek ‘Buluşma... Reunion’ sergisi paralelinde sanatçıların da katılımıyla paneller düzenlenecek.

Haberin Devamı

‘Sanatçı olmak cesaret ister’

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı dün akşam gerçekleşen serginin açılışında yaptığı konuşmada gençlere dikkat çekti:
“Okulun kapılarını 1999 yılında açtık. Fark yaratacak işler yapmaya çalıştık. Bunlardan bir tanesi de Görsel İletişim ve Tasarım Programı’ydı. Başta Erdağ Aksel olmak üzere öğretim üyelerimiz bir sanat insanı yetiştirme yolunda bir program hazırladılar. Bu programın sonuçlarını görmeye başladık. 110 kadar mezun verdi bu program. Ve sevindirici olan bu 110 mezunun 70’ten fazlası sanatçı oldu. Bu oran dünyadaki diğer programlara göre yüksek bir oran. Bir o kadar sevindirici ki sanatçılarımız, mezunlarımız çok iyi galerilerle çalışıyorlar, müzelerde, bienallerde eserleri yer alıyor. Bu bize cesaret verdi. Bugün Sabancı Üniversitesi mezunu sanatçıların eserlerini burada göreceğiz. Bir de Sabancı Üniversitesi için bir ilki yaptık, o da dostlardan destek istedik. Kurumsal ve kişisel destekçilerimize teşekkür ediyorum. 1 milyon TL’nin üzerinde bir destek toplandı. Bu desteğin bir kısmı bu serginin hazırlığına gitti, ama çok büyük bir kısmı bu bölümde öğrenim gören ihtiyacı olan gençlerimize destek için toplandı. Özellikle gençlere teşekkür ediyorum. Cesaret isteyen bir iş yapıyorsunuz. Sanatçı olmak cesaret isteyen bir iş. Ama yılmamak gereken bir iş.”