Gündem Yönetim kuruluna bir kadın yeter!

Yönetim kuruluna bir kadın yeter!

16.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, iş dünyasında erkek yöneticiler bir kadını üst pozisyona atadıktan sonra diğer kadınlara kapıyı kapatıyor. Diğer kadınların ihtimali yüzde 50 azalıyor

Yönetim kuruluna bir kadın yeter


Kadınların üst yönetimde daha çok yer alması için uygulanması teşvik edilen pozitif ayrımcılığın kimi zaman bir noktada tıkandığı ortaya çıktı. Büyük şirketler, yönetim kurulunda bir kadın yöneticiye yer verdikten sonra, diğer kadınların benzer bir pozisyon üstlenmesi ihtimali yüzde 50 azalıyor. ABD’de Maryland’s Robert H. Smith School of Business Üniversitesi ve Columbia Business School’un yaptığı araştırmaya göre, erkek yöneticiler bir kadını üst pozisyona atadıktan sonra diğer kadınlara kapıyı kapatıyor.

Kartopu etkisi yaratmıyor
Araştırmayı yürüten öğretim görevlilrinden Cristian Dezsö, “Bir şirkette bir kadını işe almanın kar topu etkisi yaratarak daha çok kadının üst pozisyonlara gelmesini sağlayacağını düşündük. Ancak tam tersi olduğunu gördük. Bir kere bir kadını atadıktan sonra, ‘Tamam görevimizi tamamladık’ duygusuna kapılıyorlar. Çünkü bu atamanın kendilerini birçok şirketin önüne koyduğunu düşünüyorlar, ki bu da doğru. Bir şirket bir kadını atadığı zaman diğer kadınların benzer elit bir yere gelme şansı neredeyse yüzde 50 düşüyor” dedi.
Araştırma aynı zamanda üst pozisyonlara atanan kadınların sayısı ikiyi geçerse, çok daha fazla kadının yükselebildiğini gösterdi. O yüzden bir kadın eşiğini aştıktan sonra, şirketlerin yönetim kurullarında daha çok kadının rol almasının önü açılıyor. Araştırma, şirketlerin halkla ilişkiler kampanyası dahilinde bir kadını atamayı yeterli gördüğünü ortaya koydu. Her ne kadar cinsiyet eşitliğini sağlamak isteseler de, bir kere yola koyulduktan sonra bu çabayı devam ettirmiyorlar.

Haberin Devamı

İlk CEO Barbie

Google arama motorunun görsel arama seçeneğine CEO yazınca çıkan ilk fotoğrafların erkeklere ait olması sosyal medyada tepki çekti. 10 yıldır görsel arama seçeneği olan Google’da Tim Cook, Steve Jobs, Dick Costolo, Stephen Elop ve Mark Zuckerberg gibi isimleri ve standart CEO görsellerini geçtikten sonra karşınıza ilk CEO olarak bir Barbie görseli çıkıyor. Bu durum belirlenen algoritmalara göre arama sonuçlarını gösteren Google’ın suçu olmasa da, dünyada kadın CEO’ların sayısının ne kadar az olduğunu ortaya çıkarması açısından çarpıcı.