Gündem Yönetmenlerin tuhaf yaşamları

Yönetmenlerin tuhaf yaşamları

27.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzleyicileri kendilerine hayran bırakan sinema dehalarının sır perdeleri, ‘Büyük Yönetmenlerin Gizli Hayatları’nda aralanıyor. Woody Allen’ın sürekli depresyonda olması, Ingmar Bergman’ın ruhlarla olan maceraları konulardan bazıları...

Yönetmenlerin  tuhaf yaşamları

New Yorklu yazar Robert Schnakenberg’in kaleme aldığı ve Domingo Yayınları etiketiyle Türkçeye çevrilen ‘Büyük Yönetmenlerin Gizli Hayatları’ kitabı bir döneme damgasını vuran, kült filmleriyle adlarını sinema tarihine yazdıran yönetmenlerin gizli yaşamlarını açığa çıkarıyor.

Haberin Devamı

Etkileyici senaryoları ve görsel anlatım dilleriyle izleyicileri kendilerine hayran bırakan, kendilerinden bir sonraki yönetmenlere ilham olmuş sinema dehalarının sır perdeleri bu kitapta aralanıyor. ABD’de ‘Secret Lives of Great Filmmakers’ adıyla yayınlanan 288 sayfalık kitap, Emre Gözgü’nün çevirisiyle okurla buluştu.

Kitap Hitchcock’tan Tarantino’ya, Lynch’ten Coen Kardeşler’e kadar birçok yönetmenin garip set ritüellerini, tuhaf alışkanlıklarını ortaya çıkarıyor.

‘Arkadan konuşulanlar’

“Sinemanın dâhileri hakkında sadece arkalarından konuşabileceğiniz gerçekler” sloganıyla açılan kitapta, her yönetmen için yazılmış birer künye bulunuyor. Künyede doğum tarihleri, yerleri ve kült filmleri var. Hollywood ve bağımsız sinema yönetmenlerinin kronolojik sırayla yer aldığı kitap birçok dedikodu ve miti açıklar nitelikte. Francis Ford Coppola’nın 3D pornografik film çekmesi, Chaplin’in haftalarca banyo yapmayı reddetmesi, Stanley Kubrick’in uzaylı paranoyası, Woody Allen’ın sürekli depresyonda olması, Ingmar Bergman’ın ruhlarla olan maceraları, Martin Scorsese’nin batıl inançları, Kurosawa’nın cinayete kurban gitme korkusu kitaptaki konulardan bazıları. Kitabın İlüstrasyonları ise Mario Zucca’ya ait.
Biyografi kitabı gibi

Haberin Devamı

Yönetmenlerin en tuhaf huylarının anlatıldığı, sinemaya dair ilginç bilgilerin de yer aldığı kitap, Schnakenberg’in kalemiyle biraz biyografik biraz da kurmaca hâlde okura ulaşıyor.