Genel Sağlık Yorgunluğu önlemenin yolları!

Yorgunluğu önlemenin yolları!

15.09.2011 - 13:00 | Son Güncellenme:

Yoğun iş temposu, trafikte geçen uzun saatler, gün içinde yaşanan stres ve daha birçok faktör kendimizi yorgun hissetmemize sebep oluyor.

Yorgunluğu önlemenin yolları

Sağlıklı beslenme, yorgunluğu engellemenin en önemli yollarından biri. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, enerjik bir vücut için beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Haberin Devamı

Hangi yaş grubunda olursa olsun pek çok kişi, günlük tempoda yorgunluktan şikayet ediyor. Oysa uzmanlar, öğünlerde dikkat edilecek birkaç önemli nokta sayesinde gün boyu zinde kalabilmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, yorgunlukla başetmenin en doğal ve önemli yolunun sağlıklı beslenme olduğunu söylüyor: “Gereksinim duyduğumuz bazı besinleri eksik alırsak kendimizi yorgun hissederiz. Özellikle B grubu vitaminler enerji oluşumunda önemli rol oynar. B vitamini ise ağırlıklı olarak hayvansal gıdalar ve tahıl ürünlerinde bulunur.”

Kan şekerine ve demir eksikliğine dikkat!
Kişinin kan şekeri düştüğünde kendisini çok yorgun ve sinirli hissedebileceğini dile getiren Demir, posa değeri yüksek yiyeceklerle kan şekerini dengelemenin mümkün olduğunu belirtiyor. Ayrıca demir eksikliğinin de yorgunluğa neden olduğunu ve özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar, hamile ve emziren anneler, yaşlı ve çocukları sıklıkla etkilediğini ifade eden Çağatay Demir, demir eksikliği anemisinde ise demir içeriği yüksek olan yumurta, kırmızı et gibi besinleri haftanın belirli günlerinde tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Enerji veren besinlerden de söz eden Demir, “Bize enerji veren aslında karbonhidratlı yiyeceklerdir. Çünkü karbonhidratlar, vücutta çok çabuk enerjiye dönüşür. Bu yüzden yorgunluğu önlemek için ekmek ve tahıl grubu ile meyve ve sebze gibi karbonhidratlı yiyecekler enerji veren besinler arasında en önemlileri. Yeterli sıvı alınamadığında da kişi kendini halsiz, yorgun ve bitkin hissedebilir. Bu nedenle vücuttan su kaybına neden olmayacak su, madensuyu, meyve suyu gibi içecekler tercih etmek gerekiyor” diyor.

Bilinçsiz diyet, yorgunluğu artırır
Sürekli et ya da kızartma türü yiyecekler tüketmenin yorgunluğu tetikleyeceğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, zayıflamak için yapılan bilinçsiz diyetin de yorgunluğa neden olacağını belirterek, zindeliğin sırrını şöyle veriyor:
• Kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin. Düzenli yapılan kahvaltı yorgunluğu engeller.
• Gün içinde zinde olmak için tam tahıl ürünleri tüketin.
• Günde 8-10 bardak su için. Spor yapıyorsanız ya da çok terliyorsanız soda ve meyve suyu tüketin.
• Yağlı besinlerden uzak durun, özellikle akşam yemeklerinizin sebze ağırlıklı olmasına dikkat edin. Kızartmalardan uzak durun; fırında, haşlama, buğulama tercih edin.
• Kendinizi yorgun hissettiğinizde bir muz yiyin.
• Kuru meyvelerden, kuru kayısı ve kuru eriğe beslenmenizde yer verin.

Yazarlar