Yozgat Yozgat'ta besiciler manda yetiştiriciliğine yöneliyor

Yozgat'ta besiciler manda yetiştiriciliğine yöneliyor

22.08.2014 - 11:19 | Son Güncellenme:

Türkiye’de varlığının giderek azalması üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2008 yılından itibaren uygulanmaya konulan teşviklerin artırılması Yozgat’ta besicileri Manda yetiştiriciliğine yöneltti.

Yozgatta besiciler manda yetiştiriciliğine yöneliyor

Türkiye’de varlığının giderek azalması üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2008 yılından itibaren uygulanmaya konulan teşviklerin artırılması Yozgat’ta besicileri Manda yetiştiriciliğine yöneltti.
Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık bölgelerinden Yozgat’ta bakımının zor olmasının yanı sıra sulak alanlara ihtiyaç duyulması nedeniyle Manda yetiştiriciliğinden vazgeçen çiftçiler, verilen destekleme primlerinin cazip olması üzerine tekrar Manda besiciliğine başlıyor.
Yozgat Sığır Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı besicilere Manda başına 350 lira prim desteği ile birlikte ’Halk Elinde Islah Projesi’ kapsamında ise 650 lira destekleme verildiği kaydedildi. Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, Türkiye’de Manda yetiştiriciliğinin gerilemesinde farklı unsurlarla birlikte kuraklığında önemli rol oynadığını söyledi. Selvi, Mandaların sulak alanlarda yetiştiğini, suların çekilmesi sonucunda ise besicilerin birazda bakımının zor olmasından dolayı ellerindeki Mandaları çıkartıp, inekçiliğe yöneldiklerini kaydetti. Bakanlığın teşvik uygulamasının besicileri yeniden Manda yetiştiriciliğine yönelttiğini vurgulayan Selvi, kendisinin de besici olduğunu, ineklerin yanında Manda besiciliğini yapmaya başladığını, hazırlık aşamasındaki ’Manda Çiftliği’ projesini ise kısa sürede hayata geçireceğini belirtti.
Manda Üretim Çiftliği kurmak isteyenlere devletin yüzde 50 hibe desteği verdiğini belirten Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi,” Yozgat’ta manda yetiştiriciliğinin artırılıp, marka haline getirilmesi noktasında Gıda Tarım ve Hayvcancılık İl Müdürlüğü ile koordineli çalışma yapıyoruz. Bakanlığın manda başına 350 lira prim desteği ile birlikte ıslah projesi kapsamında da 650 lira olmak üzere toplamda manda başına devlet desteğinin bin lirayı bulmaktadır. Manda’nın ineğe göre sağlıklı ve verimli bir besi türüdür. Manda’nın sütü oldukça sağlıklıdır. Bir manda 5 veya 7 kilo arasında süt verir. İnek sütüne oranla Manda sütünün kilosu beş kat daha fazladır. Manda’nın sütünden elde edilen kaymağı çok değerlidir. Sütü sarılık, böbrek yetmezliği gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmekte, bu nedenle de tercih edilmektedir” dedi.
Amaçlarının Yozgat’ta manda besiciliğini artırmak ve eski dönemlerine geri getirmek olduğunu ifade eden Selvi,”Bunun için ilk önce Manda Yetiştiriciler Birliğini kurduk. Biz çiftçimizin daha fazla gelir elde etmesini istiyoruz. En iyi kaymak manda sütünden yapılan kaymaktır. Bunun içinde ilimizde manda yetiştiriciliğini tekrar artırmak, Yozgat adına marka oluşturacak kaymak üretilmesini hedefliyoruz. Manda yetiştirmek isteyen çiftçilerimiz birliğimize müracaat ettiklerinde kendilerine gereken yardımı yapmaya hazırız” diye konuştu.