Dünya ‘YPG ile ilişkimiz taktiksel’

‘YPG ile ilişkimiz taktiksel’

15.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

ABD’den terör örgütü PKK/YPG ve Halkbank konusunda kritik açıklamalar geldi.

‘YPG ile ilişkimiz taktiksel’

ABD’li üst düzey yetkili, ABD’de Halkbank’a dava açılıp açılmayacağına bağımsız yargının karar vereceğini, YPG ile ilişkilerinin geçici ve taktiksel, ortak devriyenin ise ortaklığın ‘doğal uzantısı’ olduğunu açıkladı. Bir grup Türk gazeteciyle bir araya gelen ABD’li üst düzey yetkili, Halkbank konusunun iki ülke arasında üst düzeyde ele alınan bir konu olduğunu belirtti. Yetkili, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) tarafından yürütülen bir soruşturmanın devam ettiğini, bunun İran’a yönelik ABD yaptırımlarının ihlal edilip edilmediğini incelediğini ifade etti.

Haberin Devamı

‘Spekülasyonlar var’

Bu soruşturmada sonuca varılmadığını belirten yetkili, “Bir sonuca varılırsa Hazine Bakanlığı karşılık verilmesini tavsiye edecektir. Ancak bu henüz devam eden bir soruşturma” diye konuştu.

Bunun dışında Halkbank’a karşı dava açılıp açılmayacağına bağımsız yargının karar vereceğini vurgulayan yetkili, şunları söyledi: “Bunu savcılar ve yargıçlar değerlendirecek. Halkbank’a karşı bir dava olabileceğine yönelik bazı spekülasyonlar var. Ama şu ana kadar açılan bir dava bulunmuyor. Bundan sonra ne olacağını söylemek zor. Bir dava açılıp açılmayacağına bağımsız yargının yetkilileri karar verecek. Hazine Bakanlığı da soruşturmasında bir sonuca varacak. Bunlar tamamen iki ayrı olay. Bu konular zaman alıyor. Burada anormal bir durum bulunmuyor.” Amerikalı yetkili, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla hakkındaki davanın Halkbank ile ilgili olmadığını, ABD yasalarını ihlal edip etmediğine yönelik olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın savcıların açtığı davalara etki etmesinin mümkün olmadığını belirten yetkili, terör örgütü PKK/YPG konusunda da açıklama yaptı. Amerikalı yetkili, PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG ile ABD’nin ilişkisi hakkındaki soruya cevap verirken bu ilişkiyi, “geçici, taktiksel ve eylem odaklı” şeklinde niteledi. Terör örgütü YPG ile ortak devriyeyi ise, “Bu YPG ile ortaklığımızın doğal uzantısı olarak görülmeli” şeklinde değerlendirdi. ABD ile Türkiye’nin Menbiç’te ortak devriyeye başlamasını, “büyük kazanım” olarak değerlendiren yetkili, “Bunu biz de Türk ortaklarımız da doğru yapmaya çalışıyor” dedi.

‘S-400’LER SAKINCALI’

ABD’li üst düzey yetkili, Patriot füze sistemlerinin Türkiye’ye satışı hakkında iki ülke arasında görüşmeler yapıldığını ve ortak anlayışa varılması yönünde olumlu işaretler bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 sistemleri alma kararının egemen bir ülke olarak hakkı olduğunu, ancak bunun NATO sistemleriyle uyum bakımından, “sakıncalı” olacağını savunan yetkili, F-35 savaş uçaklarının uçtuğu bölgede S-400 sistemlerinin bulunmasının da risk oluşturduğunu ifade etti. Amerikalı yetkili, Ermenistan’da tutuklanan terör örgütü FETÖ’nün üst düzey isimlerinden Kemal (Kevin) Öksüz’ün ABD’ye iadesinin ise henüz gerçekleşmediği bilgisini verdi.