Siyaset 'YPG’yi PKK ile savaştırabiliriz'

'YPG’yi PKK ile savaştırabiliriz'

16.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Canikli, Brüksel’de önceki akşam görüştüğü ABD’li mevkidaşı Mattis’in yüzüne YPG konusundaki tüm eleştirileri sıralayınca çok şaşırtıcı bir yanıtla karşılaştı

YPG’yi PKK ile savaştırabiliriz

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ABD Savunma Bakanı James Mattis’in, “PYD/YPG’yi, PKK’dan ayırabilecekleri, hatta PKK’ya karşı savaştırabilecekleri” şeklinde açıklamada bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Canikli, dün NATO karargâhında düzenlediği basın toplantısında önceki akşam ABD Savunma Bakanı Mattis’le yaptığı ikili görüşmeyle diğer temaslarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Canikli, NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile İngiltere, İspanya, İtalya ve Fransa savunma bakanlarına yaptığı ikili görüşmelerde, Zeytin Dalı Harekatı hakkında bilgi verdiği anlattı. ABD Savunma Bakanı James Mattis ile gerçekleştirdikleri görüşmeyle ilgili olarak detaylı bilgi veren Canikli, şunları söyledi:

'DESTEĞİ KESİN'

“Görüşme kapsamında ağırlıklı olarak, PYD/YPG terör örgütüne verdikleri desteğin aynı zamanda PKK terör örgütünün güçlenmesine, palazlanmasına sebep olduğunu ve bu durumun da Türkiye için artan oranda bir ulusal güvenlik tehdidi teşkil ettiğini ifade ettik, bunu bir kez daha vurguladık. Bu ilişkinin sonlandırılmasını, PKK’nın Suriye kolu olan YPG/PYD terör örgütüne verdikleri her türlü desteği sonlandırmalarını istedik. SGD bünyesinden bu yapının çıkartılmasını talep ettik. Ayrıca ABD’den temel beklentimizin milli güvenliğimize varoluşsal tehdit oluşturan konularda tereddütsüz olarak müttefiki olan Türkiye’nin yanında yer almasını ifade ettik. Ayrıca bazı ABD’li yetkililerin ve generallerin ülkemizin güvenlik meselelerine ilişkin talihsiz beyanları konusunda rahatsızlığımızı kendilerine anlattık. Bu tür açıklamaların iki ülke ilişkilerine zarar vereceğini ifade ettik.”

Haberin Devamı

Canikli, Mattis’in kendisinden aldığı bilgilerin ardından nasıl bir değerlendirme yaptığının sorulması üzerine, “Gelinen an itibarıyla PYD/YPG’nin PKK’nın organik bir parçası olduğu konusunda hiçbir tereddüt ve şüphe kalmamıştır. Bütün yönleriyle ortaya konmuş ve belgelenmiştir” diye konuştu.

'MÜMKÜN DEĞİL'

Mattis’in bunun üzerine “PYD/YPG’yi, PKK’dan ayırabilecekleri, hatta PKK’ya karşı savaştırabilecekleri” şeklinde açıklaması olduğunu anlatan Canikli, şöyle devam etti:

“Biz de bunun mümkün olmadığını, gerçekçi ve rasyonel bir hareket olmayacağını ve hiçbir zaman ve YPG ve PYD’nin PKK yapılanmasından ayrılmasının mümkün olmadığını hele PKK ile savaştırılmalarının, mücadele ettirilmelerinin mümkün olmadığını da Mattis’e ilettik. Çünkü örgüt kendisi zaten aynı yerden yönetiliyor ve aynı amaç için terörist faaliyetlerine devam ediyorlar. Dolayısıyla bunun eşyanın tabiatına aykırı olduğunu biz kendileriyle paylaştık. Fakat onlar da böyle bir kabul var, öyle söyleyeyim. Yani PYD/YPG’yi PKK’dan ayırabilecekleri ve bizim açımızdan bu anlamda tehlike ve tehdit olmaktan uzaklaştırabilecekleri şeklinde bir kabulleri var ama biz bunun olmasının mümkün olmadığını düşünüyoruz ve bu kanaatimizi kendileriyle paylaştık.”

Haberin Devamı

‘BELGE PAYLAŞTIK’

Canikli, “Ayrıca PYD/YPG terör örgütünün DAEŞ ile yakın iş birliği içerisinde olduğu ve bazı DAEŞ unsurlarını şu an gerçekleştirdiğimiz Zeytin Dalı Harekâtı’nda Türkiye’ye karşı kullanmaya çalıştığını, kullandığını tespit ettiğimizi Sayın Mattis’le paylaştık. Deyrizor’da, Afrin’de ve Münbiç’te, hapishanelerde PYD/YPG’nin elinde bulunan DAEŞ’li teröristleri bize karşı savaşmaları karşılığında serbest bıraktığını söyledik ve bunun belgelerini de bilgilerini de doyurucu, inandırıcı bir şekilde kendisi ile paylaştık” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘DESTEK ARTACAK’

ABD’nin yapması gerekenin PYD/YPG’yi tamamen SDG’nin dışına çıkartmak olduğunu, hiçbir şekilde bundan sonra bir ilişkiye girmemesi gerektiğini Mattis’e söyleyen Canikli,, “Kendisi de PKK’ya karşı mücadelemizde Amerika’nın desteğinin artacağını bize aktardı” dedi.