Gündem YSK: Kimlik bilgileri 2008’de sızdırılmış

YSK: Kimlik bilgileri 2008’de sızdırılmış

09.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

YSK Başkanı Güven, “İnternette dolaşan veriler 2008’de partilere verilen dosyalarla uyumlu. O dönemde listeleri kimlerin aldığı bizde var. Kim sızdırmıştır, bu yargının bilebileceği bir şey” dedi

YSK: Kimlik bilgileri 2008’de sızdırılmış

YSK Başkanı Sadi Güven, internette seçmen kütükleri bilgilerini içeren listelerin dolaştığı iddiaları üzerine kendilerinin de bir araştırma yaptıklarını belirterek internette yayınlana verilerin siyasi partilerle paylaşılan askı listeleri veri kayıt desenine uyumlu olduğunu belirtti. YSK’dan herhangi bir sızma olmadığına da dikkat çeken Güven, İnternet ve torrent sitelerinde yaptığımız araştırma sonucunda elde ettiğimiz dosyadaki bilgiler, siyasi partilere verdiğimiz veri tabanıyla uyuşmaktadır” diye konuştu.
TC kimlik numarasının, 2007 yılına kadar seçmen kütüklerinde yer almadığını hatırlatan Güven, 2007’de MERNİS’ten alınan kayıtlarla eşleştirilebilene kadar bunların kullanıldığını anlattı. YSK’nın 2008’de MERNİS adres kayıt sisteminden alınan bilgilerle seçmen kütüğünü oluşturduğunun altını çizen Güven, “Bu dönemde siyasi partilere verilmek üzere ilçe bazında seçmen kütükleri, parti kütük dosyaları hazırlanmıştır. Sözü edilen dosyadaki, yani internette dolaşan dosyadaki verilerin 27 Kasım 2008 tarihinde hazırlanan ve siyasi partilerle paylaşılan bu dosyalarla da uyumlu olduğu görülmüştür.”

Yasa emrediyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, kendilerinden bilgi talebinde bulunduğunu belirten Güven, “Başsavcılığın talebi öncesi bir araştırma yapmıştık. Çalışmalarımız devam ediyor. O dönemde bu listeleri kimlerin aldığı da bizde var. Ama kim sızdırmıştır bu yargının bilebileceği bir şey” dedi. Güven, son dönemlerde bu tür sıkıntıların çıkabileceğini öngördüklerini ve bu nedenle bazı kararlar aldıklarını da aktararak, 2011’den bugüne muhtarlık bölgesi askı listelerindeki TC numarası bilgilerini kısmen yıldızladıklarını anlattı. Vatandaşlara gönderilen seçmen bilgi kağıtlarında da 2014’ten beri TC numaralarının yıldızlandığını, anne adının kapatıldığını ifade eden Güven, “Siyasi partilere gönderilen listelerde ise herhangi bir yıldızlama yapma yetkimiz de yok. Doğrusu siyasi partiler de bunu istemiyorlar” dedi. Güven, “Bu konuda yeni bir düzenleme yapma yetkisi Meclis’e ait. Böyle bir düzenleme yapılırsa, YSK da bunun gereğini yerine getirecektir” şeklinde konuştu.