Gündem YSK seçmen sorgulama ekranına nasıl giriş yapılır?

YSK seçmen sorgulama ekranına nasıl giriş yapılır?

10.09.2015 - 22:55 | Son Güncellenme:

Vatandaşlar YSK seçmen sorgulama sistemine internet üzerinden giriş yaparak nerede oy kullanacaklarını kolayca öğrenebilirler. İnternet üzerinden YSK seçmen sorgulama ekranına giriş ve seçim ile alakalı tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

YSK seçmen sorgulama ekranına nasıl giriş yapılır

Ülkemizde son yapılan seçim Başbakanın ve hükümetin belli olacağı genel seçimlerdi. Bu seçimlerde herkes oy kullanarak yaşadığı yerdeki milletvekillerini belirleyerek hükümetin kurulmasını sağlar. Son seçimde yani 7 Haziran seçimlerinden sonra milletvekili sayısı yeterli çıkmadığı için hükümet kurulamadı. Çoğunluk elde edilemeyince de koalisyon çalışmaları başladı. Bazı parti liderlerinin koalisyona yanaşmaması sebebi ile de koalisyon görüşmelerinden olumlu sonuç çıkmadı. Durum böyle olunca yani anayasa gereği 45 gün içinde hükümet kurulamayınca tekrar seçim kararı alınabilir. Ve tekrar seçim kararı da alınmış durumda. Tekrar seçimin tarihi de belli oldu 1 Kasımda tekrar olarak sandıklara gitme zamanı geldi. Vatandaşlar 1 Kasımda sandıklarına giderek oy atma işlemini gerçekleştirebilir.

Haberin Devamı

SEÇMEN SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

1 Kasımda 18 yaşını doldurmuş olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oy kullanacağı sandığa giderek oy kullanması gerekmektedir. 1 Kasımda kullanılan oylar ile milletvekilleri belli olacak eğer mecliste çoğunluk oluşursa iktidar oluşur. Eğer yeterli çoğunluk mecliste oluşamazsa koalisyon hükümeti kurulabilir. Seçim zamanı geldiğinde eğer oyunuzu hangi sandıkta kullanacağınızı bilmiyorsanız seçmen sorgulama işlemi ile öğrenebilirsiniz. İnternetin günümüzde bu kadar gelişmesinden sonra çoğu işlemi internet üzerinden gerçekleştirebiliyoruz.

İnternet ve teknoloji hayatımızı çok kolaylaştırmıştır. İnternet üzerinden birçok işlemi gerçekleştirebildiğimiz gibi gerçekleştirebileceğimiz işlemlerden bir tanesi de seçmen sorgulama işlemidir. İnternet üzerinden seçmen sorgulama işlemini gerçekleştirerek hangi sandıkta oy kullanacağımızı öğrenebiliriz. Seçmen sorgulama işlemini ayrıca muhtarlıklara giderek de yapabilirsiniz. İnternet ile arası çok iyi olmayan vatandaşlar bağlı oldukları muhtarlıklara giderek asılı olan seçmen listelerine bakabilir. Bu seçmen listelerinde isimlerini bularak hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenebilir. Seçmen listeleri 2 Eylül ve 10 Eylül tarihleri arasında muhtarlıklarda asılı olacaktır. Seçmen kaydı olmayan vatandaşlar ise kayıtlarını gerçekleştirebilir. Seçmen kaydı bulunmayanlar kayıt olmak için ve bilgilerini güncellemek için 10 Eylül 2015 saat 17:00’ a kadar yurt içinde nüfus müdürlüklerine başvurabilirler.

Haberin Devamı

Seçmen sorgulama işlemini internet üzerinden yapacak olan vatandaşlar ilk olarak internetten Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulunun internet sayfasına giriş yapmalıdır. Açılan sayfada yurt içi seçmen sorgulama ve yurt dışı seçmen sorgulama bölümleri bulunmaktadır. Yaşadığınız yere göre seçimizi yaptıktan sonra açılan sayfaya bazı bilgilerinizi girerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Yurt içi seçmen sorgulama sayfası açıldığı zaman bu bölüme ilk olarak nüfusa kayıtlı olduğunuz ili seçmeniz gerekmektedir. Daha sonra onun hemen altında olan yere T.C. kimlik numaranızı girmeniz gerekmektedir. Nüfusa kayıtlı olduğunuz sıra numarasını da gerekli yere girdikten sonra son olarak resimde gördüğünüz güvenlik kodunu gerekli yere girmelisiniz. Bu işlemleri gerçekleştirdiğiniz zaman sorgulama işlemini tamamlamış olursunuz. Tüm bu bilgileri doğru bir şekilde ve gerekli yere girdikten sonra sorgulama yapan vatandaşlar 1 Kasım 2015 tarihinde hangi sandıkta oy kullanabileceğini öğrenebilirler.