Siyaset YSK’ya müstakil yasa geliyor

YSK’ya müstakil yasa geliyor

12.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti, anayasa uyum düzenlemeleri kapsamında seçim kanunlarında yapacağı değişikliklerden önce, aldığı karar ve uygulamaları zaman zaman tartışmalara yol açan Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) neşter vuracak.

YSK’ya müstakil yasa geliyor

Görev ve yetkileri Milletvekilleri Seçimi Kanunu ile Seçimlerin Temel Hükümümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da düzenlenen, kendine ait özel bir yasası bulunmayan Kurul’u müstakil bir kanuna kavuşturacak.
En fazla 6 yıl
Her seçim ve referandumda yaşanan tartışmalar nedeniyle Türkiye’nin en kritik kurumları arasında yer alan YSK, müstakil bir teşkilat yasasına kavuşturulacak. Anayasa değişikliklerine uyum düzenlemeleri için çalışmalarını sürdüren Ak Parti’nin, uyum yasalarından önce YSK teşkilat kanununu Meclis’ten geçirmeyi planladığı öğrenildi. Bu çerçevede 2013’te muhalefet partilerinin de görüşü alınarak hazırlanan taslak raftan indirilerek, güncellendi.
Konuya ilişkin Milliyet’e bilgi veren Ak Parti kurmayları, “Reformlar YSK yasası ile başlayacak. Kurul üylerin seçim sistemi ve karar alma mekanizmaları değiştirilmeden, seçimlerin sağlık ve düzeni açısından müstakil bir teşkilat yasası ile yeniden yapılandırılacak. YSK teşkilat yasasını uyum yasalarından önce Meclis’ten geçirmeyi düşünüyoruz” bilgisini verdiler. 11 üyesi bulunan YSK’da üyelerin 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay Genel Kurulu’nca, kendi üyeleri arasından üye tam sayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçiliyor. Kurul üyelerinin seçimine ilişkin mevcut durumu koruyacak düzenleme ile getirilecek belli başlı yenilikler şöyle:
Görev ve yetkileri iki farklı kanunda sayılan YSK, düzenlemenin Meclis tarafından kabulü halinde müstakil bir teşkilat yasasına kavuşmuş olacak.
YSK Genel Kurulu dışında, daire başkanlıkları, genel müdürlükleri oluşturulacak.
Seçim müdürlüğü için hukuk mezunu şartı getirilecek.
Görev yerleri bölgelere ayrılacak seçim müdürleri nüfusa kayıtlı oldukları yerde görev alamayacak, bir yerde en fazla 6 yıl çalışabilecek.
Rotasyon sistemi ile seçim müdürlerinin bir yerde yıllarca görev almaları önlenecek.
YSK’nın başta seçimlerle ilgili olmak üzere tüm satın alma, yapım, hizmet, kiralama, taşıma işlerine ilişkin ihaleleri Kamu İhale Kanunu’ndan (KİK) muaf tutulacak.