Gündem Yukarı Ağaçlı’nın toprak feryadı

Yukarı Ağaçlı’nın toprak feryadı

24.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üçüncü havalimanı inşaatı nedeniyle yerlerinden edilmemeleri için mücadele eden Yukarı Ağaçlı köylüleri, gelen resmi yazıyla şoke oldu. Yazıda ‘Köyün taşınmazlarının kamulaştırılacağı’ belirtiliyor

Yukarı Ağaçlı’nın  toprak feryadı

Temeli 7 Haziran 2014’te atılan üçüncü havalimanı inşaatı, Arnavutköy’e bağlı ‘Kulakçayır’ adlı arazide devam ediyor. Eyüp’e 20 kilometre mesafede bulunan 160 yıllık geçmişe sahip Yukarı Ağaçlı köyü, üçüncü havalimanı projesinden en çok etkilenecek yerlerin başında geliyor. Yukarı Ağaçlı için 2013’te acil kamulaştırma kararı alınmıştı. O dönem arsalarına metrekare başına 175 lira önerilen köylüler, Danıştay’a başvurup ‘acele kamulaştırma kararı’nın iptali için itirazda bulundu. Bu itiraz köylülerin aleyhine sonuçlandı. 9 Ağustos’ta da İstanbul Emlak Dairesi Başkanlığı’na bağlı İstanbul Arsa Üretim Şube Müdürü imzasıyla gönderilen resmi yazıda, bedeli peşin ödenmek suretiyle arsaların alınacağı belirtildi. Köyün taşınmazlarının acele kamulaştırma kararı kapsamında olduğu belirtilen yazıda, arsaların peşin ödeme ve anlaşma yoluyla satın alınacağı, aksi takdirde mahkemeye gidileceği ifade edildi. Köy sakinleri ise “Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracağız, ata mirası topraklarımızı terk etmek istemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘AİHM süreci belirsiz’

Yukarı Ağaçlı köyünün avukatı Cevahir Yılmaz “Danıştay kararını bir üst mahkemeye taşıma şansımız yok. Bundan sonraki hukuki süreç ancak belirlenecek bedel üzerinden yürüyebilir. TOKİ’nin belirleyeceği metrekare fiyatına itiraz olursa, yerel mahkeme tarafından bilirkişi atanır. Köy sakinleri bilirkişi ve TOKİ’nin belirleyeceği rakamlara itiraz edip Yargıtay’a başvurabilir. AİHM’e başvurmak isteyen olursa sürecin ne kadar süreceği ve nasıl sonuçlanacağı belirsiz. Bu süre diliminde, belli arsa veya taşınmazlar satın alınmış olur” dedi.

Muhtar: Razı değiliz

Köy muhtarı Turhan Şeker de şunları söyledi: “Tebligatın ardından birçok arkadaşımız TOKİ’ye itiraz başvurusunda bulundu. Arsalarımıza metrekare başına 250 lira önerdiler. Bunu kimse kabul etmiyor. Bizim önceliğimiz para değil. Ata yadigarı topraklarımızdan ayrılmak istemiyoruz. Devlet yararı varsa kamulaştırmaya ses çıkarmayız ancak burada okul veya hastane yapılmayacağı çok açık. Arsamıza karşılık köyün diğer yerlerinden arsa verilmesini istiyoruz.”
Projelerde havalimanının yan pistlerinden biri köyün içine kadar uzanıyor. Kuzeyde, güneyde uygun boş alanlar varken, neden bizim köyün içine kadar uzandığını anlamıyoruz. Böyle bir kamulaştırmaya razı değiliz. Çok üzgünüz.”

Haberin Devamı

‘Okul yapılsa hibe ederim’

Köy sakinlerinden emekli öğretmen Yücel Erolçay, yaşam yerlerinin rant alanı haline getirilmek istendiğini belirterek şöyle konuştu: Köye okul veya sosyal tesis yapılacak olsa, arazimi para almadan hibe ederim. Ancak bu bölgeyi imara açmak, evlerimizi, arazilerimizi elimizden alarak pahalı konutlar yapmak istedikleri çok açık. Köyümüzün istimlak edilmekten başka şansı kalmamış gözüküyor. Bazı arkadaşlarımızın 200 - 300 dönüm arazisi var. Havalimanı projesine yakın başka birçok yerleşim yeri daha var ama her nedense bizim köyümüz için kamulaştırma kararı verildi. Metrekareye 2 bin lira da verseler toprağımı satmak istemiyorum.”

‘Ata toprağımdan asla gitmem’

Köy sakinlerinden Saim Balabanlar da ata topraklarından gitmek istemediklerini dile getirip, şöyle konuştu:

“Köyde 40 haneyiz. Kamulaştırma 2 bin 400 dönüm yeri kapsıyor. Köylüler olarak topraklarımızı vermek istemiyoruz. Bu bölge İstanbul’un orman ve sulak alanları. TOKİ tarafından kamulaştırma kararı alındı. Daha önce metrekare başına 175 lira vereceklerini söylemişlerdi. Şimdiki rakam 250 liraya çıkmış. 10 katını da verseler köyümden gitmek, ata toprağımı terk etmek istemiyorum. Anlaşma sağalanamazsa TOKİ bizi mahkemeye verecekmiş. Bizi doğup, büyüdüğümüz yerlerden etmesinler.”