Gündem Yüksek Kurul ‘gereğini yapacak’

Yüksek Kurul ‘gereğini yapacak’

29.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK, Emniyet içinde ayrı bir örgütlenme kurulduğu iddiasıyla tutuklanan polislere tahliye kararı veren iki hâkim hakkında soruşturma kararı verdi. HSYK Başkanvekili Metin Yandırmaz, ‘Kaos’ vurgusu yaptı.

Yüksek Kurul ‘gereğini yapacak’

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 74 polisin tahliyesine karar verilmesiyle ilgili tedbiren görevden uzaklaştırılan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Metin Özçelik ve İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Mustafa Başer hakkında, soruşturmanın devamına karar verdi. HSYK Başkanvekili ve 3. Daire Başkanı Metin Yandırmaz, kanun dışına çıkan yargı mensupları hakkında, HSYK’nın gereğini yapacağını, bunu herkesin bilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Kanuna aykırı davrandılar’
HSYK 3. Dairesi dün yaptığı toplantıda, 2. Daire’nin önceki gün açığa aldığı Metin Özçelik ve Mustafa Başer hakkında, müfettişlerce başlatılan soruşturmanın devamına oyçokluğu ile karar verdi. Hâkimlerin, anayasa ve kanunlara göre görevini ifa etmek zorunda olduklarını vurgulayan HSYK Başkanvekili ve 3. Daire Başkanı Metin Yandırmaz, “Hâkim de olsa kanunda kendisine tanınmayan bir yetkiyi kullanması mümkün değildir. Kanun dışına çıkan yargı mensupları hakkında ne işlem yapılacağı yasalarımızda belli. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir” dedi. Yandırmaz, yaptıkları incelemede, iki hâkimin “kanunda kendilerine tanınmayan yetkileri kullandıkları ve kanuna aykırı davrandıkları” yönünde delillere ulaştıklarını anlattı.

Haberin Devamı

‘Gereği yapılacak’
Yandırmaz, müfettiş raporlarında, “hükümeti devirmeye teşebbüs” ile suçlanan polislerle hâkimlerin “fikir ve eylem birliği içinde hareket ettikleri” değerlendirmesinin yer aldığının hatırlatılması üzerine, soruşturmaya devam edilmesi kararının müfettişlerin raporu doğrultusunda alındığını belirtti. “Kanun dışına çıkan yargı mensupları hakkında, HSYK gereğini yapacaktır. Bunu herkesin bilmesi lazım” diyen Yandırmaz, asliye ceza mahkemesi hâkiminin görevlerinin kanunda açıkça belli olduğunu vurguladı. Yandırmaz, “2. Daire açığa aldığına, biz de devam kararı verdiğimize göre ortada kanuna uygun olmayan işler var demektir” dedi.

‘Yapılanma inceleniyor’
Yandırmaz, “Paralel devlet yapılanması terör örgütü (Fethullahçı terör örgütü)” isimli yapının yargıdaki uzantılarına ilişkin HSYK 3. Dairesi’nce müfettiş incelemesine karar verilmesine ilişkin olarak da “Ankara Başsavcılığı’nca FETÖ adıyla terör örgütünün varlığının kabul edildiğini”, terör örgütünün tanımının yapıldığını anımsattı. Yandırmaz, “Biz konuyla ilgili müfettişi görevlendirdik. Yargı içinde yapılanması var mı yok mu diye. Kaç elemanı var bunu bilemezsiniz. Böyle bir yapılanma var mı müfettiş incelemesi sonucunda ortaya çıkacak. Bunu herkes böyle bilsin. En seri şekilde ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazır, yapacaktır. Şu ana kadar yaptı, bundan sonra da yapacaktır. Hâkim ve savcılar, kanunu uygulamakla görevli. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hakim, savcı kanun dışına çıkarsa ülkede kaos olur. HSYK olarak buna müsaade etmeyiz. HSYK çalışıyor, merak etmeyin. Kim kanun dışına çıkarsa hakkında mevzuat gereği ne gerekiyorsa yapılır. Kimse tereddüt etmesin” dedi.
Yandırmaz, İzmir’de usulsüz dinleme yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan iki emniyet müdürünü tahliye eden İzmir Hâkimi Serdar Ergül hakkında da soruşturma izni verdiklerini bildirdi.