Gündem Yüksek yargı ByLock’çu dolmuş

Yüksek yargı ByLock’çu dolmuş

15.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ByLock listesinde adı bulunduğu için görevden alınan Yargıtay, Danıştay, HSYK, Adalet Bakanlığı, İdare ve Vergi mahkemelerinde görevli savcı ve hakimler hakkında gözaltı kararı çıkarıldı...

Yüksek yargı ByLock’çu dolmuş

Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında ByLock programı kullandıkları tespit edilen 189 hâkim ve cumhuriyet savcısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gönderilen talimatlarla Türkiye genelinde operasyon yapıldı
HSYK 2. Daire, önceki gün savcılıktan gönderilen ByLock listesinde adı bulunan 184 hâkim ve savcıyı görevden almıştı.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında 184 hâkim ve savcı hakkında HSYK 3. Dairesi’nce de soruşturma izni verilmişti. Söz konusu hâkim ve savcılarla ilgili başlatılan soruşturma için HSYK müfettişleri görevlendirilirken, HSYK 2. Dairesi de haklarında yürütülen soruşturma tamamlanana kadar 184 hâkim ve savcının geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar vermişti.
HSYK’nın verdiği bu açığa alma kararının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ mensuplarının kullandığı şifreli yazışma ve mesajlaşma uygulaması “ByLock” kullandıkları tespit edilen 189 hâkim ve cumhuriyet savcısının isimlerini, görev yaptıkları illerdeki cumhuriyet başsavcılıklarına gönderdi.
Bu kapsamda dün sabah erken saatlerde Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Konya gibi illerdeki adliyelerde görevli çok sayıda hâkim ve cumhuriyet savcısı hakkında gözaltı kararları çıkarıldı.
Sabah erken saatlerinde Yargıtay ve Danıştay’a giden polis ekipleri, haklarında gözaltı kararı çıkarılan Yargıtay ve Danıştay Tetkik Hâkimleri’nin odalarında arama yaptı. Danıştay’da beş, Yargıtay’da 12 hâkim hakkında gözaltı kararı olduğu anlaşıldı. Soruşturma kapsamında gözaltı kararı çıkarılanlar arasında HSYK’da görevli kurul müfettişi Y.S. ile Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Müdürlüğü’nde görevli Tetkik Hâkimi R.M.’nin de bulunduğu anlaşıldı. Şüphelilerin Adalet Bakanlığı ve Türkiye genelindeki adliyelerde görev yapan hâkim ve savcılar ile Yargıtay ve Danıştay tetkik hâkimleri olduğu belirtildi.
ByLock operasyonunu yürüten savcı ByLock’çu
Konya’da yapılan FETÖ operasyonda ilginç bir durum ortaya çıktı. Konya’da geçtiğimiz günlerde ByLock kullandığı tespit edilen kişilere yönelik operasyon yapılmıştı. Operasyon talimatını veren Konya Cumhuriyet Savcısı Fatih S.’nin, dünkü operasyon kapsamında ByLock kullananlar arasında olduğu ve hakkında gözaltı kararı verildiği anlaşıldı. Fatih S.’nin polis tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.
Firari amiral İzmir’de yakalandı
Darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında TSK’dan ihraç edilen ve hakkında yakalama kararı bulunan Tuğamiral İrfan Arabacı, İzmir’de yakalandı. ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyesi olduğu iddia edilen İrfan Arabacı’nın, darbe gecesi yetkisi olmamasına karşın Deniz Kuvvetleri harekat merkezine gelerek gemilerin denize açılması emrini verdiği iddia edilmişti.
Firari 3. Sınıf Emniyet Müdürü İsmail Uğuz sahte kimlikle yakalandı. l AA, DHA