Yumurta Kalitesini Arttırmanın Püf Noktaları

Fertilite Doğurganlık Rehberi İsimli yeni yayımlanan kitabımda detaylı olarak bahsettiğim özellikle bebek sahibi olmak isteyen Anne Adaylarının işine yarayacak püf noktalarını paylaşacağım.

Doğurganlığın azalmasında ki en büyük faktörlerden biri, yaşın ilerlemesiyle birlikte yumurta sayısının ve kalitesinin bozulmasıdır. Hangi koşulda olursanız olun, yumurtaların ve spermin kalitesi hem döllenmeyi hem de gebeliğin sürdürülmesini olumlu etkiler. Yumurtalık rezervimizi artırmamız mümkün değildir, ancak hayatımızda bazı değişiklikler mevcut yumurtalarımızın kalitesini iyileştirmemiz mümkündür.

Haberin Devamı

Unutmayın, bebek sahibi olabilememiz için tek ve sağlıklı bir yumurtaya ihtiyacımız var !

Yumurta kalitesinin bozulmasında en önemli sebeplerden biri kromozomal bozukluklardır. Yaş, stres, sebze ve meyvelerde kullanılan tarım ilaçları ve diğer çevresel toksinler özellikle yumurtlamadan hemen önceki dönemde kromozomal bozukluklara sebep olur. Bu dönemde alınacak çeşitli tedbirlerle yumurta kalitesi üzerine iyileşme sağlanabilir.

Hamile kalmaya çalışmadan en az 3-4 ay önce yaşam tarzımızda çok basit değişiklikler yapmak yumurta kalitesi için en iyi sonucu verir.

Bunlar Nelerdir?

Bol bol su için : Yumurtalıklara zengin oksijen içeren kan akımını sağlamak yumurta kalitesini artıran etkenlerden biridir.

Egzersiz Yapın: Egzersiz kan akımını hızlandırır, hücrelerinize tazelenmiş kan taşır ve insülin direncini düşürür.

Uykunuzu Düzene Sokun: Uyku yoksunluğu stres hormonunun salınmasına yol açar, bu da hormanal dengesizliklere sebep olur ve doğurganlık konusunda sorun yaratır.

Demir, B12, D Vitamini, Folik asit Depolarınızı doldurun.

Kahve, çay, alkol tüketimini sınırlandırın,

Sigarayı bırakın !

Trans Yağları (Margarinler) hayatınızdan çıkartın,

Zeytin yağı, Omega-3 gibi doymamış yağ tüketimini artırın,

Bol Lifli, düşük glisemik indeksli İyi Karbonhidratları tüketin.

Antioksidan içeriği yüksek sebze, meyve tüketin.

Yumurta ve balık hariç Hayvansal Ürün tüketimini sınırlandırın

Bitkisel proteinler baklagiller, tam tahılları ve çiğ kuruyemiş tüketimini artırın

Haberin Devamı

Hazır paketlenmiş gıdalardan uzak durun

Hayatınıza giren zararlı toksinlerden kurtulun