Siyaset Yunanistan’a 65 yıl sonra tarihi gezi

Yunanistan’a 65 yıl sonra tarihi gezi

18.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin “Ege Denizi’nin iki ülke arasında bir dostluk ve işbirliği denizine dönüşmesi” projesi çerçevesinde Yunanistan’a gelecek ay tarihi önemde resmi bir ziyarette bulunacak.

Yunanistan’a 65 yıl sonra tarihi gezi

Erdoğan’ın gezisi; 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın 1952’deki Yunanistan ziyaretinden 65 yıl sonra bu ülkeye Türkiye’den cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk gezi olacak. Atina’da yapılacak görüşmelerin gündem maddeleri arasında; ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması, İstanbul-Selanik hızlı treni ile İzmir-Selanik gemi seferleri de yer alacak.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; önceki gün TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin soruları üzerine Erdoğan’ın, aralık içinde Yunanistan ve Fransa’ya resmi ziyaretlerde bulunacağını açıkladı. Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti, 65 yıl sonra cumhurbaşkanı düzeyinde yapılacak ilk resmi ziyaret olması nedeniyle ayrı ve tarihi bir önem kazandı.
YDİK Selanik’te
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde son yıllarda en önemli rolü, 2010’da kurulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) mekanizması oynadı. 8 Mart 2016’da İzmir’de düzenlenen 4. YDİK toplantısında, imzalanan altı belgeyle bu süreçte imzalanan belge sayısı 54’e çıktı. Önümüzdeki YDİK toplantısının Şubat 2018 içinde Selanik’te yapılması planlandı.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki en önemli sorunu, Kıbrıs ile Ege Denizi’nden kaynaklanan ihtilaflar oluşturuyor. Türkiye’nin ana projesi, Ege Denizi’nin iki ülke arasında dostluk ve işbirliği denizine dönüşmesi. Türk Hükümeti, ulusal çıkarlarından ödün vermeden hayati çıkarları doğrultusunda Ege’deki ihtilaflara, kalıcı ve adil çözümler bulunmasını amaçlıyor. Bu çerçevede Yunanistan ile iki temel diyalog kanalı oluşturuldu. Birincisi 2002’de merhum İsmail Cem ile Yorgo Papandreu’nun dışişleri bakanlıkları döneminde başlatılan istikşafi görüşmelerin son dönemde de belirli periyotlarla sürdürülmüş olması. İkinci diyalog kanalını ise güven artırıcı önlemler süreci oluşturdu.

İstanbul-Selanik hızlı tren hattı
Erdoğan’ın ziyareti sırasında yapılacak görüşmelerde ele alınacak ticari, ekonomik, ulaşım ve azınlıklarla ilgili konular şöyle:
İki ülkenin ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkartılması.
İzmir ve Selanik arasında gemi seferlerinin başlatılması.
İstanbul-Selanik arasında hızlı tren hattı kurulması projesi.
İpsala-Kipi sınır kapısında ikinci bir köprü inşa edilmesi.
İki ülke arasındaki havayolu seferlerinin artırılması.
İstanbul’da yaşayan Rum kökenli TC vatandaşlarıyla Batı Trakya Türk Azınlığı ve Onikiadalar’da yaşayan Yunanistan vatandaşı Türklerin eğitim ve dini sorunları.
Yunanistan’daki Türk-Osmanlı ile Türkiye’deki Rum kültürel mirası eserlerin karşılıklı korunması.