Gündem Yunanistan’daki Pontus anıtları

Yunanistan’daki Pontus anıtları

25.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yunanistan, 19 Mayıs 2019 tarihini sözde Pontus soykırımının 100’üncü yılı ilan ederken, bir grup Türk tarihçi Yunan tezlerini çürütmek için harekete geçti.

Yunanistan’daki  Pontus anıtları

Geçtiğimiz gün Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesindeki Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen “Tarihsel Arka Planıyla Pontus Meselesi Çalıştayı Programı”na katılan 30’a yakın bilim insanı, soykırım iddialarının gerçeği yansıtmadığını gösteren arşiv belgelerini kamuoyu ile paylaştı.

55 sözde anıt

Yunanistan’da uzan yıllardır Türk varlığı ve Türk eserleri konusunda araştırmalarda bulunan Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim görevlisi Neval Konuk, Orta Makedonya bölgesinin 55 farklı yerinde Türkiye aleyhine dikilen sözde soykırım anıtlarının belge ve görsellerini ilk kez Milliyet’le paylaştı. Konuk, “Maalesef Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı düşmanca tutumu sözde Pontus soykırım yalanlarıyla devam ediyor. Batı Trakya’da yaptığım araştırmalar sonucunda 55 sözde soykırım anıtı tespit ederek belgeledim. Bu anıtların tamamı Türkiye’den giden mübadillerin oturdukları bölgelerde. Yunanistan, Atatürk’ün Samsun’a çıkışını sözde soykırım günü kabul etti. 19 Mayıs 2019’u ise 100’üncü yıl olarak ilan edildi. Asıl amaçları Pontus idealini canlı tutmak” dedi.