Gündem Yunanistan kaçakları illegal ‘geri itiyor’

Yunanistan kaçakları illegal ‘geri itiyor’

10.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yunanistan, Türkiye ile arasındaki ‘geri kabul anlaşmasına’ rağmen, yakaladığı ‘düzensiz göçmenleri’ yasa dışı yollardan geçtikleri sınırlarında yakalayıp ‘geri itme’yi sürdürüyor.

Yunanistan kaçakları  illegal ‘geri itiyor’

Sınırdan elde edilen son görüntülerde Yunan sınır polisinin biri kadın 5 Suriyeli’yi, balıkçı kayığıyla Meriç Nehri’nden geri gönderdiği görülüyor. Sandalla Türkiye’ye geri gelen kaçaklar, sınırdaki tarla sahibi köylüler tarafından yönlendirilerek karaya çıkarıldıktan sonra sınır devriyeleri tarafından gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Ayda 500 kaçak

Geçirildikleri sağlık kontrolünden darp edildikleri tespit edilen kaçaklar Edirne Göç İdaresi’ne teslim edildi. Güvenlik güçlerinden alınan bilgiye göre, Yunanistan’ın Türkiye ile kara sınırını tel örgü ile kapatması sonrası doğal sınır Meriç Nehri kaçaklar tarafından daha çok kullanılmaya başlandı. Botlarla Meriç’i aşan kaçaklar Yunanistan’a geçiyor. Ancak son ıllarda uluslararası anlaşmalara göre sınırı geçebilen kaçakların durumunu incelemekle yükümlü olmasına rağmen Yunanistan AB mevzuatına da aykırı olarak oplu sınır dışı işlemlerine girişiyor. Ülkesine geçen kaçakları botlara bindirerek sözleşmelere aykırı olarak Türkiye’ye iten Yunanistan’ın son yıllarda bu uygulamasıyla aylık ortalama 500’e yakın kaçağın “push back” denen uygulamaya maruz kaldığı belirtiliyor.