Gündem Yurt dışı için seçenek çok

Yurt dışı için seçenek çok

24.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birçok üniversite, yurt dışında Mevlana, Erasmus+, yurt içinde Farabi olmak üzere öğrenci değişim programlarına dahil. Çift diploma fırsatı sağlayan ikili anlaşmaların yanı sıra diploma eki etiketi sunanlar da var. Bu kriterler diplomanıza değer katıyor

Yurt dışı için seçenek çok

Üniversitelerin dahil olduğu Erasmus+, Mevlana, Farabi öğrenci değişim programlarıyla hayalinizdeki üniversiteyi kazandıktan sonra aynı zamanda hem yurt içinde hem de yurt dışında farklı bir üniversitede öğrenim görebilirsiniz. Bu programların yanı sıra birçok üniversitenin çift diploma fırsatı sunan ikili anlaşmaları bulunuyor. Yapacağınız tercihlerde üniversitelerin yurt dışı eğitim olanaklarını da inceleyin!
Dünyada 30 yıldır uygulanan öğrenci değişim programlarından Erasmus’un birçok avantajı var. Üniversite öğrencilerine ve öğretim üyelerine Avrupa’daki üniversitelerde lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim görme fırsatı sunan program, adını Rönesans’la birlikte ortaya çıkan hümanizm akımının öncülerinden Desiderius Erasmus’tan alıyor. Program, öğrencilere yabancı dillerini geliştirme ve farklı kültürleri tanıma fırsatı da sunuyor.
Erasmus Üniversite Beyannamesi’ne dahil üniversitelerin uygulayabildiği programda öğrenciler ve akademisyenler bir akademik yılda 3 ay ile 12 ay arasında değişen sürelerle Türkiye Ulusal Ajansı tarafından sağlanan hibe desteğiyle Avrupa’nın gözde üniversitelerinde eğitim görme fırsatı yakalıyorlar. Programa katılan öğrencilerin belirli bir düzeyde yabancı dil bilmesi gerekiyor. Ancak gidilecek ülkenin dilini bilme şartı aranmıyor, İngilizce Avrupa ülkeleri için de birleştirici dil.
2020’ye kadar Erasmus+ adıyla yapılandırılan programda yeni dönemde her yaştan bireyin katılımına açık. Programdan AB üyesi 28 ülkenin yanı sıra Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Makedonya ve Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkeler yararlanabiliyor. Bugüne kadar 9 milyon kişinin yararlandığı programa Türkiye 2004’ten bu yana dahil. Türkiye’de Erasmus’a 13 yılda 450 binden fazla kişi katıldı.
Dünyaya açılın
Adını 13. yüzyılda yaşamış, eserleriyle çağları aşmış bir sufi olan Mevlana’dan alan Mevlana Değişim Programı kapsamında Türkiye’deki birçok üniversite, coğrafi bölge ayrımı gözetilmeden dünyanın farklı noktalarındaki üniversitelerle öğrenci ve akademisyen değişimi yapabiliyor.
Mevlana Değişim Programı Protokolü’nü imzalayan Türkiye’deki üniversitelerde örgün eğitim programlarına kayıtlı lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri bu programa katılabiliyor. Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrencilerle hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için programdan yararlanamıyor.
Öğrenciler, en az bir, en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları da en az iki hafta, en fazla üç ay süreyle ders vermek üzere programdan yararlanabiliyor.
Gerekli şartları sağlayarak programa katılan öğrencilere, yurt dışında gittikleri üniversitelerdeki eğitim öğretim süresince karşılıksız burs veriliyor. Program kapsamında öğrenciler akademik deneyimin yanı sıra farklı kültürleri yerinde tanıma, yeni arkadaşlar edinme, yabancı dil seviyelerini geliştirme gibi olanaklar elde ediyor.
Üniversitelerin Erasmus, Mevlana gibi öğrenci değişim programlarının yanı sıra yurt dışındaki üniversitelerle farklı alanlarda gerçekleştirdiği ikili anlaşmaları da var. Bu anlaşmalarla öğrenciler, eğitimlerinin belli bir yılını kendi üniversitelerinde, belli bir yılını da anlaşmalı üniversitelerde tamamlayarak çift diploma alma şansı elde edebiliyor.
Yurt içinde Farabi fırsatı
İsmini felsefe, matematik, mantık, siyaset bilimi ve musiki alanında eserler yazmış filozof Farabi’den alan Farabi Değişim Programı ile Türkiye’deki üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimi yapılabiliyor. Program kapsamında öğrenciler öğrenim gördükleri üniversitenin anlaşmalı olduğu üniversitelerde bir dönem ya da bir yıl misafir öğrenci olabiliyor.
Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında öğrenim görenler programa katılamıyorlar. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) programa katılan öğrencilere karşılıksız burs desteğinde de bulunuyor. Bu tutar her yıl YÖK tarafından belirleniyor. Öğrenci bursunu Farabi öğrencisi olarak gittiği üniversitede ilk ayını tamamladıktan sonra düzenli aylıklar halinde kendi üniversitesinden alıyor.

Akreditasyonları İNCELEYİN!

Tercih edeceğiniz bölümün ulusal ve uluslararası performans standartlarını sahip olduğu akreditasyonlara bakarak anlayabilirsiniz. Alanlara göre öne çıkanlar şöyle:
Mühendislik alanlarında ABD’deki Mühendislik ve Teknoloji Programları Akreditasyon Kurulu’nun denetimiyle elde edilen ABET akreditasyonu önemli. Türkiye’de Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) de akreditasyon veriyor.
Tıp eğitimi için Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’nin (TEPDAD) verdiği akreditasyon var.
Hemşirelik eğitiminde Amerikan Hemşireler Yetki Belgelendirme Merkezi (ANCC) ve Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’nin (HEPDAK) akreditasyonları öne çıkıyor.
İşletme eğitiminde Avrupa Kalite Geliştirme Sistemi’nin (EQUIS) yanı sıra İşletme Üniversiteleri Geliştirme Birliği’nin (AACSB) verdiği akreditasyonlar var.
Mimarlıkta ise ABD National Architectural Accrediting Board (NAAB) ve Mimarlık Akreditasyon Kurulu’nun (MİAK) akreditasyonları önemli.

Atıf sayısı yüzde 50 arttı

KKTC’de yer alan Yakın Doğu Üniversitesi, yayınlarına yapılan bilimsel atıflar ile KKTC’de birinci, Türkiye üniversiteleri arasında 13. olurken, dünyada 1099. sırada yer aldı. Üniversite, Türkiye’deki vakıf üniversiteleri sıralamasında da Koç, Bilkent ve Sabancı üniversitelerinin ardından 4. sıraya yerleşti.
Üniversitelerin ürettiği bilimsel çalışmaların uluslararası alanda görünürlüğü ve bu yayınların aldığı atıflara göre belirlenen puan sonucunda dünyada üniversitelerini sıralayan Webometrics tarafından Google Scholar üzerinden bu yıl yapılan ölçümlemede Yakın Doğu, 38 bin 601 atıf aldı. Üniversite geçen yıl 16 bin 714 atıfla dünyada 1321. sıradaydı. Konuyla ilgili bilgi veren Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, bilginin yenilikçi bir anlayışla üretilmesi konusunda gösterdikleri hassasiyet ve akademisyenlere verdikleri destekle bu sonucu aldıklarını dile getirdi. Günsel, üniversitenin bilimsel araştırmalar için kurduğu Center of Excellence ve Deneysel Sağlık Bilimler Araştırma Merkezi’ni bu anlayışla oluşturduklarını belirtti.
Bilimsel Araştırmalar Proje Koordinatörlüğü’nün yılda iki kez proje çağrısına çıktığını belirten Günsel, “Bugüne kadar bütçesi 2.542.000 TL olan 168 proje BAP Koordinatörlüğümüz tarafından desteklendi” dedi. Günsel, yayın sayılarının bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında arttığını kaydetti.

Üniversitelere tek tuşla ulaşın

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Ödemiş, genç akademisyenler ve öğrencilerden oluşan 15 kişilik ekiple Kuluçka Merkezi Minerva’da yeni bir proje hayata geçirdi. Genç araştırmacılar, Türkiye’deki ve dünyadaki üniversiteleri, eğitim olanaklarını tek tuşla öğrencilerin önüne getiren bir site kurdu. Dünyanın en büyük üniversite veri tabanı olmayı hedefleyen “UniverList” internet sitesindeki blog sayesinde üniversitelerin eğitim olanaklarından sosyal tesislerine, burslardan akademik başarılara kadar birçok bilgiye ulaşılabiliyor.
Siteyle ilgili bilgi veren Ödemiş, “Öğrencilerin Erasmus, staj gibi imkânları ve akademisyenlerin de konferans bilgilerini ararken zorlandığını fark ettim. Bütün üniversitelerin birarada toplandığı bir oluşumun faydalı olacağını düşündüm ve siteyi kurduk” dedi. Yatırımcılardan teklif aldıklarını belirten Ödemiş, “5 bin üniversite ile küresele açılacağız. Üyelik sistemiyle kullanıcılar etkileşime de geçebilecek” dedi.

BİTTİ