Ekonomi Yurt genelinde rüzgâr esecek!

Yurt genelinde rüzgâr esecek!

08.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rüzgâr enerjisi yatırımları Ege ve Marmara’dan sonra İç Anadolu, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu’ya yöneliyor. Yatırımcılar rüzgârda ikinci YEKA ihalesi için sabırsızlanıyor. Türbin fabrikası için de Ege’de yer aranıyor.

Yurt genelinde rüzgâr esecek

Ege ve Marmara’nın ardından İç Anadolu, Karadeniz ve Güneydoğu da rüzgar enerjisine yöneliyor. YEKA kapsamında kurulacak türbin fabrikasında İzmir öne çıkarken, TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven sektörün geleceğiyle ilgili olarak, “2017’deki kapasite tahsislerinden sonra Türkiye kalkışa geçti” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Ataseven, rüzgar enerjisinde toplam kurulu gücün, geçen yıl 766 megavatlık santralin işletmeye alınmasıyla 6 bin 872 megavata ulaştığını söyledi. İşletmedeki rüzgar enerjisi santrallerinin yüzde 80’inin Ege ve Marmara’da bulunduğunu anlatan Ataseven, “Rüzgar enerjisinde, il bazındaki sıralamada şu anda İzmir 1331,5 megavatla birinci konumda. Balıkesir 1069 megavatla ikinci, Manisa 659.9 megavatla üçüncü sırada yer alıyor. Şimdi orta ve uzun vadede TEİAŞ’ın geçen yıl sonuçlanan kapasite tahsis ihaleleri ile İç Anadolu’da da artık daha fazla santral göreceğiz. Hatta Karadeniz, Güneydoğu Anadolu bölgeleri bile rüzgar enerjisine yönelecek” dedi. İnşaat halindeki RES’lerin 552.78 megavata ulaştığını belirten Ataseven, bu santrallerden 178.7 megavatının İç Anadolu, 173.4 megavatının Ege, 116.1 megavatının ise Marmara Bölgesinde 3 - 4 yıllık süreçte devreye alınmasını beklediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

İkinci ihale beklentisi

Ataseven, 2020’de uygulaması sona erecek Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) mevzuatıyla ilgili belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerektiğini, rüzgarda ikinci YEKA ihalesi ön şartların en kısa sürede duyurulması gerektiğini söyledi. Ataseven, “Önümüzdeki dönem 20 milyar dolar rüzgar sektörüne yatırım yapılacak. Yabancı yatırımcıların büyük ilgisi var. 2017’deki kapasite tahsislerinden sonra Türkiye yükselişe geçti” dedi.
Geçen seneki kapasite tahsislerinin hayata geçmesinin 3-4 yılı bulacağını ifade eden Ataseven, kamulaştırma, SİT alanı gibi prosedürlerin yatırım sürecini uzattığını belirterek, bürokratik sürecin hızlandırılması için temaslarda bulunduklarını kaydetti.

Türbin fabrikası Ege’ye Geçen yıl ağustosta sonuçlanan Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde kazanan konsorsiyumdan Siemens-Gamesa’nın rüzgar fabrikasını Ege bölgesinde kurulabileceğine yönelik işaretler alındığını anlatan Ataseven, “İzmir ve çevresindeki illerde ilgili şirket temsilcilerinin sanayicilerle görüştüğünü biliyoruz. Büyük ihtimalle Siemens-Gamesa YEKA rüzgar türbin fabrikasını Ege bölgesinde kurabilir” dedi.

Haberin Devamı

Ortalamada %30 büyüdü

Rüzgar enerjisi istatistik raporuna göre son beş yıldır ortalama yüzde 30 büyüyen sektör, bu yıl yüzde 12.5 oranında artış kaydetti. İnşaat halindeki santrallerde ise yüzde 30 oranında gerileme var. 2017’de yapılan yaklaşık 4 bin MW’lık yarışmaların, toplam beş milyar dolarlık rüzgar yatırımı anlamına geldiği belirtilen raporda, Türkiye’nin rüzgar santrali yatırımlarında ve rüzgar sanayisinin yerlileşmesinde atağa geçtiği belirtildi.

Rapora göre rüzgar enerjisinde hem işletmeye geçen, hem de inşaatı devam eden santrallerde azalma olduğu görülüyor.
Rüzgar yatırımları yok denecek kadar az olan Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri gibi ikincil rüzgar alanlarında ise hayata geçen santrallerde artış var. İşletmedeki RES’lerin yüzde 61’i 2007 öncesindeki başvurulara ait. 1 Kasım 2007 sonrasında ise yüzde 28’inin işletmeye geçebildiği, kalan yüzde 11’lik kısmın da ilave kapasite artışlarından dolayı olduğu belirtiliyor.