Seyahat Pazarlama Uzmanı Sarp Özkar

Seyahat Pazarlama Uzmanı Sarp Özkar

kesiftutkunu@gmail.com

Tüm Yazıları

Seyahate çıkmaya karar verdiğimizde, otobüs, araba, gemi, tren veya uçak gibi ulaşım araçlarından biri veya birkaçını tercih ederek planlamamızı yaparız. Bugün, seçeceğiniz seyahat ulaşım aracınız uçak olacak ise, sizlere bu seyahati daha keyifli ve konforlu geçirmenizin yolları hakkında bazı ipuçları vermeyi hedefliyorum.

Uçakla seyahate çıkacak olanlar, yurtiçi seyahat için en az 1 saat, yurtdışı seyahat için ise en az 2 saat öncesinde havalimanında olmak durumundalar. Hatta son yıllarda milli havayolumuz Türk Hava Yolları’nın global pazarda hızla büyümesi nedeniyle gerek Atatürk Havalimanı gerekse Sabiha Gökçen havalimanı artık kapasiteyi kaldıramaz hale geldiğinden, havalimanına girişlerde bazen 30 dakikayı aşan kuyruklar oluşabiliyor. Bu nedenle İstanbul’da en azından 3.cü havalimanımız devreye girene kadar yurtiçinde uçak kalkışından 1,5 saat öncesinde, yurtdışı seyahatte ise 3 saat öncesinde alanda olmanızı tavsiye ediyorum. Bu kadar erken gelip de ne yapacağız dediğinizi duyar gibi oldum. Siz erken gelin de uçağı kaçırmaktan iyidir, zira havalimanında keyifli vakit geçirmek de mümkün.

Haberin Devamı

Tavsiyem uçuşlarınızdan 24 saat kadar öncesinde açılan online check in yaptırın. Yani uçuşunuzda hangi koltukta oturacağınızı önceden de belirlemiş olursunuz bu yolla. Bu size ne sağlar? Öncelikle koridor mu cam kenarı mı son dakikaya kalıp kaderinize razı olacağınıza, istediğiniz yerlerden birinde oturmayı garanti ederseniz. Diğer faydası da, eğer yolda kaza olur, trafik sıkışır veya havalimanı güvenlik kontrolü kalabalıksa, geciktiğinizde dahi yurtiçi uçuşlarda son yarım saat ve yurtdışı uçuşlarda son 1 saate kadar alanda işleminizi yapma şansınız olur, uçağınızı kaçırmazsınız.

Havalimanına erken erken geldiniz. İşlemleriniz tamam güvenlik kontrolünden geçtiniz. Yurtiçi seyahatlerde alan biraz daha ufak olduğundan, içeride restaurantlarda bir şeyler atıştırabileceğiniz gibi mil kazanma imkanı sunan bankaların kredi kartlarının sunduğu bir imkan olarak, Lounge’larda ücretsiz yeme-içme keyfi, hatta masaj koltuklarında dinlenme imkanlarınız bile olur. Hatta pek çoğunun çocuk oyun salonları sayesinde aileler de rahat ve konforlu bir havalimanı deneyimi yaşamaktadırlar. Yurtdışı seyahatlerinde de yeme-içme imkanları son derece fazladır, zira havalimanının gümrüksüz alanı son derece geniştir. Cafeler-Restaurantlar ve Duty free gümrüksüz ucuz alışveriş imkanları da vardır. Yurtdışında tanıdıklarınıza giderken buradan İstanbul’a Türkiye’ye özgü hediyelikler veya Türk lezzetlerini satın alıp götürmeniz mümkündür. Free Shop’larda alışveriş imkanlarını değerlendirdikten sonra Lounge’lara gidebilirsiniz, tabii bu imkanı sağlayan banka kredi kartlarınız var ise. İlla Lounge’lar için kredi kartı gerekmiyor, Business uçuş gerçekleştiren yolcular için de havayolları şirketlerinin hemen hepsi ücretsiz Lounge kullanım kartları veriyorlar. Bunlar da yok ise kişi başı 30-60 TL arası değişen meblağlarla ücretini ödeyip girmeniz de mümkün.

Haberin Devamı

Uçakta seyahatinizin daha rahat ve konforlu geçmesi için de bazı tavsiyelerim olacak. Havalimanında her ne kadar her tür yeme-içme imkanı olsa da, yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durmakta fayda var. Ve tabii kafein içeren çay, kahve veya sindirim sisteminizi yoracak meyve suyu, asitli içecekler de içmezseniz seyahatte sorun yaşamazsınız. Aksi takdirde uykunuz kaçabilir veya seyahatte mide bağırsak gibi sindirim sorunları yaşayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Uçakla seyahatinizde yanınızda her zaman bir küçük şişede suyunuz olsun. Zira uyuyup uyandığınızda veya uçakta sessizliğin hakim olduğu bir zaman, hostesi çağırıp ses çıkartmaktansa suyunuzu istediğiniz gibi içersiniz. Su, uçak seyahatinde sizi en çok rahatlatacak içecektir.

Uzun uçuşlar yapıyorsanız, her saat başı yerinizden kalkarak koridorda yürümeli, ellerinizi ayaklarınızı hareket ettirerek küçük egzersiz hareketleri ile kan deveranını sağlıklı bir şekilde sağlamak gerekir. Böylelikle çok nadir olsa da uçakta hareketsizlikten oluşan emboli ile ani ölüm riskini azaltır, varacağınız yere ulaştığınızda daha az yorgun olursunuz.

Yine uzun uçuş yapacaksanız, mümkünse bir gün önce az uyuyun, böylece uçuşunuzda kolayca uykuya dalar ve deliksiz uyku ihtimalini arttırırsınız. Uykusu çok fazla bölünen biriyseniz, ses kesme özelliğine sahip kulaklıklar takıp, müzik dinleyebilir, kulak tıkacı kullanabilirsiniz. Kumaştan yapılma seyahat gözlükleri de ışığın sizi rahatsız etmesini engelleyecektir.

Yanınızda her zaman bulantı ilacı bulundurmanızda da fayda vardır. Bulantı sorunu yaşayanlar için seyahatte naneli sakız veya nane şekeri bulundurmak da faydalı olacaktır.

Uçağın içi hava sirkülasyonu açısından klimaların da yoğun çalışması nedeniyle, çok sağlıklı bir ortam değildir. Bu nedenle dudaklarınız veya burnunuzun içi kuruyabilir. Yanınızda gliserinli dudak kremi ve nemlendirici el-vücut kremi bulundurmanızda da fayda vardır. Her ne kadar tuvaletlerde sabun ve su imkanı olsa da, sıvı dezenfektan yanınızda bulundurun, bu sizi tuvaletin kapısını veya uçak içindeki farklı objelere dokunduğunuzda ortak kullanım sebebiyle oluşabilecek mikrop ve bakterilerden koruyacaktır.

Sorunsuz-sağlıkla, keyifli uçuşlarınız olsun. Sarp ÖZKAR