Gündem Yürüyüş bahanesi ile darbe planı

Yürüyüş bahanesi ile darbe planı

29.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişimiyle ilgili olarak hazırlanan iddianamede, Ankara’daki 4’üncü Kolordu’da görevli albay ve generallerden oluşan grubun sık sık yürüyüş yapma bahanesiyle buluşup darbe planı yaptığı belirtildi

Yürüyüş bahanesi ile darbe planı

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili hazırlanan iddianamede, Ankara’daki 4. Kolordu ve buraya bağlı bulunan 28. Mekanize Tugayı’nda görevli albay ve generallerden oluşan bir grubun 2016 başından itibaren sürekli yürüyüş yapma bahanesiyle bir araya gelerek darbe planı yaptığı tespitine yer verildi.
Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun tarafından 63’ü tutuklu 64 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, 15 Temmuz 2016 saat 23.15 sıralarında Mamak’taki Eşref Akıncı Kışlası’ndan çıkıp gece saat 00.30 sıralarında Ulus, Sıhhiye, Kızılay’dan geçerek bir kısmı Akay Kavşağı bir kısmı da Kavaklıdere’den dönerek TBMM yanından Genelkurmay Başkanlığı’na gelen tankları kullanan personelin eylemlerine yer verildi.
Darbe girişimini önlemeye çalışan, bu sırada tankların üzerlerine sürülmesi veya ateş edilmesi sonucu öldürülmeye teşebbüs edilen 72 kişi ile olay gecesi araçları zarar gören 24 vatandaş iddianamede müşteki olarak sıralandı.
Tanklara akaryakıt
Askeri darbe hazırlıklarının 28. Mekanize Tugayı’nda mayıs sonlarında başladığı, arızalı araçların tamir edildiği, araçlardaki silah bakımlarının yapıldığı, personelin bakım ve eksikliklerinin giderildiği, tugayın Suriye sınırına sevk edileceği veya toplumsal olaylara destek için tatbikat yapıldığı izlenimi verilerek ama gerçekte darbeye tank ve zırhlı araç desteği sağlamak için hazırlandığı, askeri darbeden bir gün önce tanklara akaryakıt yüklemesi de yapıldığı belirlendi.
İddianameye göre eski yüzbaşı şüpheli Ahmet Özkılıç’ın kullandığı oda ve dolapta ele geçirilen Ankara kent planı üzerinde, şehrin üçe bölündüğü, kırmızı ve mavi çizgiler çekilerek şehrin bölümlere ayrıldığı, darbe girişiminde tankların yerleştirileceği kavşaklara, “1x”, “2x” şeklinde işaretler konulduğu ortaya çıktı.
Şehri üçe bölmüşler
İddianamede, bu kapsamda, hava fotoğrafları ve haritalarda Ahlatlıbel Kavşağı, Atakule Kavşağı, Kuğulupark Kavşağı, Türkocağı Caddesi Kavşağı ve Beştepe kavşaklarının işaretli olduğu vurgulandı. İddianamede, şüpheli Tabur Komutanı eski Yarbay Nuri Büyükyazıcı’ya ait erbaşların kullandığı haberci odasında bulunan defterde ise el yazısıyla darbe gecesi kavşaklarda kaç zırhlı aracın yer alacağına ilişkin notlar tutulduğu görüldü.
İddianamede, darbe planlamasına uygun olarak önce 28. Mekanize Tugay Komutanlığı’na sözde atanan firari general Ali Kalyoncu’nun ve 4. Kolordu Komutanlığı’na sözde atanan Osman Ünlü’nün gelerek darbeciler adına tugay ve kolordunun emir komutasını cebren ele aldıkları, kolordu ve mekanize tugayının darbeci komutanlar tarafından içeriden destek sağlayan askerlerin de emir komutaya uyması ve darbecilerin yanında yer almasıyla tugay ve kolordu üzerinde hakimiyetin sağlandığı, tugay kurmay başkanı albay Savaş Kabaklı’nın da darbecilerle birlikte hareket ettiği kaydedildi. İddianemede şüphelilerden, Mamak’taki 28. Mekanize Tugay Komutanlığı’na bağlı tank taburunun eski komutanı Yarbay Nuri Büyükyazıcı tarafından olay günü toplam 16 tankın kışladan darbe için çıkarıldığı belirtildi.

Vatandaşları “092635” plakalı tankla ezdiler

İddianamede, eski 28. Tugay Kurmay Başkanı Savaş Kabaklı’nın talimatıyla hareket eden 16 tankın, tabur komutanı Nuri Büyükyazıcı’nın komutasında yola çıktığı, Genelkurmay Başkanlığı önüne gelen tankların vatandaşların direnişiyle karşılaştığı kaydedilerek, şüphelilerden eski yüzbaşı Fatih Anaz’ın komuta ettiği 092635 plakalı tankın yolu kapatan polis aracını namlusuna takıp İnönü Caddesi’ndeki sivillerin üzerine sürüldüğü, sivillerin köprüden düşerek şehit olmasına ve yaralanmalarına sebep olunduğu belirtildi.
İddianamede, şunlar kaydedildi: “Tankların, bütün barikat ve engelleri ezerek geçtiği ve diğer tankların onu takip ettiği, bazı tankların gidilecek yolu şaşırıp planlanan yere ulaşamadığı, Ankara’da kaybolduğu, darbeye karşı sokağa çıkanlara yol ve güzergâh sorduğu, ters yola girerek araçlara zarar verdikleri, Tank içindeki askeri personele darbe yaptıkları ve bu işten vazgeçmelerinin çevredeki siviller tarafından defaten telkin edildiği, hatta askerleri vazgeçirmek için yalvaranlar bile olduğu, ancak tanklar içindeki şüphelilerden hiçbirinin darbeden vazgeçerek hareketlerine son vermediği anlaşılmıştır.”

Parmaklıkların arasından halka ateş açmışlar

FETÖ’nün darbe girişimine engel olmaya çalışan vatandaşlara, bazı darbeci askerlerce Genelkurmay Başkanlığı karargâhının parmaklıkları arasından hedef gözetmeden silahla ateş edildiği, çatı iddianamesinin ekinde yer alan fotoğraflarla ortaya çıktı.
Genelkurmay Başkanlığı’nın güneybatısında yer alan ve İnönü Bulvarı ile Necatibey Caddesi kesişme noktasını gören kamera görüntülerine göre, gece boyunca söz konusu alanda bekleyişlerini sürdüren kalabalığa karargahın batısındaki demir parmaklıklar arasından zaman zaman ateş edildi.
Kahramanca mücadele
FETÖ’nün darbe girişimine engel olmak için vatandaşların verdiği kahramanca mücadele de güvenlik kamerası görüntülerinden alınan fotoğraflarda yer aldı. Genelkurmay Başkanlığı karargâhının güneyi yönünde, İnönü Bulvarı’nın Eskişehir yolu istikâmetini gören kameralardaki görüntülere göre, saat 01.15’ten itibaren vatandaşlar Meclis Kavşağı’ndan Genelkurmay Başkanlığı Güney Nizamiye’ye doğru ilerledi. Tanklar ve zırhlı araçlara tepki gösteren vatandaşlar, araçların üzerine çıktı, darbecilere engel olmaya çalıştı. Bir grubun çıktıkları tankın üzerini brandayla kapatarak görüşüne engel olmaya çalışmaları da fotoğraflara yansıdı. Tanklar daha sonra Genelkurmay Başkanlığı karargâhına girdi. l ANKARA A.A