Gündem Yüzde 73.6 yargıda ‘Cemaat var’ dedi

Yüzde 73.6 yargıda ‘Cemaat var’ dedi

11.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Adalet.org”da düzenlenen ankete katılan hâkim ve savcıların önemli bir bölümü “Yargıda F tipi cemaat örgütlenmesi vardır” cevabını verdi...

Yüzde 73.6 yargıda ‘Cemaat var’ dedi

Hakim ve savcıların üyesi olduğu “adalet.org”ta ilginç bir anket düzenlendi. Fethullah Gülen cemaatine yönelik çok sayıda operasyonun düzenlendiği ve yargıda da “Paralel Yapı” incelemelerinin yapıldığı son dönemde gerçekleşen ankete siteye üye hakim ve savcılar katıldı. Katılanların yüzde 73.6’sı “Yargıda F tipi cemaat örgütlenmesi vardır” görüşünü paylaşırken, 909’u hakim ve savcı olmak üzere bin 75 katılımcının yanıtladığı ankette, “Yargıda cemaat yapılanması vardır” şıkkının bu kadar yüksek oranda işaretlenmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı


‘Var’ ve ‘Var ama...’

Öte yandan katılanların yüzde 42.7’si “Evet F tipi bir cemaat örgütlenmesi vardır. Kendi iradelerine göre hareket etmezler, tarikatlarının emir ve talimatlarına göre haraket ederler” şıkkını işaretlerken, yüzde 30.9’u “F tipi Cemaat örgütlenmesi vardır. Ancak bugün bu cemaat, kendisini düşman ilan eden gücün yarattığı, düşmanlarına karşı kullandığı, sonradan düşman ilan ettiği hakim ve savcılardır” yanıtını seçti.

Sonuçlanan ankete göre yüzde 14.8’lik dilim de (160 katılımcı) yargıda cemaatin olduğunu düşünenler arasında. Ancak bu grubun tercihi, “Yargıda tek bir cemaat yoktur. İyi cemaatler vardır. Asi ve hainlik yapan cemaatler vardır. Yargı cemaatsiz olamaz. Hiç olmaz ise hemşerilik cemaati vardır” yanıtı oldu.

Haberin Devamı

Katılımcıların yüzde 11.3’ü ise, “F tipi Cemaat örgütlenmesi diye bir şey yoktur. Bu yargının kendi aleyhlerine yapmış oldukları haklı tasarruflara karşı yapılmış, bir kandırmaca ve haksız bir ithamdır” seçeneğini işaretledi.


‘İthamdır’ diyenler

Ankete katılan 547 hakim katılırken, hakimlerin 228’i (yüzde 41.6), “Evet F tipi bir cemaat örgütlenmesi vardır. Kendi iradelerine göre hareket etmezler, tarikatlarının emir ve talimatlarına göre haraket ederler” görüşünde birleşti.

Yine 167’si de (Yüzde 30.5), “F tipi Cemaat örgütlenmesi vardır. Ancak bugün bu cemaat, kendisini düşman ilan eden gücün yarattığı, düşmanlarına karşı kullandığı, sonradan düşman ilan ettiği hakim ve savcılardır” şıkkını seçti.

Ankete katılan 362 Cumhuriyet savcısının yüzde 73.1’i “F Tipi cemaat örgütlenmesi var” derken, sadece 44’ü, “F tipi Cemaat örgütlenmesi diye bir şey yoktur” görüşünü paylaştı.