Gündem Yüzde 87’si tiryaki yüzde 8’i şişman

Yüzde 87’si tiryaki yüzde 8’i şişman

10.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da 750’nin üzerinde taksi durağı 17 bini aşkın taksi hizmet veriyor. Bir taksi günde yaklaşık 350 kilometre mesafede yolcu taşıyor.

Yüzde 87’si tiryaki yüzde 8’i şişman

İstanbul’da taksilerle günde 1 milyon 750 kişinin yolculuk yaptığı tahmin ediliyor. Taksicilerin yaşadığı en büyük sorunların başında düzensiz beslenme ve stres geliyor. Medipol Üniversitesi’nden Cansu Akman, Aygül Kekeçdil, Şeyma Işık, Muazzez Garipağaoğlu’nun ‘Taksi Şoförlerinin Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi’ başlıklı araştırması için İstanbul’da 140 taksi şoförüyle görüşüldü.
Tütün bağımlılığı
Yaş ortalaması 43 olan taksicilerin Beden Kitle İndeksleri’ne göre yüzde 26.6’sının normal kiloda, yüzde 65.7’sinin hafif şişman, yüzde 7.7’sinin ise şişman olduğu belirlendi. Taksicilerde sigara içme oranı yüzde 87.9 gibi çok yüksek bir oranda tespit edilirken, yüzde 33.6’sının en az bir kronik hastalığı olduğu saptandı. Şoförlerin içecekleri arasında birinci sırayı su alırken, ikinci sırada çay, üçüncü sırada kahve, ayran ve soda yer aldı.

Sağlıksız besleniyorlar

Araştırmaya göre, İstanbullu taksicilerin işlenmiş hayvansal besinleri sık tükettikleri belirlenirken, ortalama enerji alımlarının 1814 kalori olduğu saptandı. Şoförlerin Vitamin A, B2, sodyum, fosfor ve kolesterolü fazla, vitamin C ve potasyumu ise yetersiz aldıkları ortaya çıktı. Araştırmanın sonuç kısmında “Günlük enerjiyi önerilenin altında alan taksi şoförlerinin çoğunun hafif şişman ve şişman oldukları, hazır, işlenmiş besinleri fazla tükettikleri, dengesiz beslendikleri tespit edilmiştir” denildi.