Ekonomi Zaman ‘akıllı’ olma zamanı

Zaman ‘akıllı’ olma zamanı

25.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Akıllı saatler yükseliş ivmesini sürdürüyor. Türkiye’de geçen yıl akıllı saatlere 24 milyon dolarlık harcama yapıldı. Dünyada pazarın 2018 yılında 141 milyon adetlik büyüklüğü yakalayacağı tahmin ediliyor.

Zaman ‘akıllı’ olma zamanı

Akıllı saatler yükselişini sürdürüyor. İlk çıktıkları dönemdeki ‘tutar mı, tutmaz mı’ tartışmaları geride kalırken halen teknolojik gelişim konusunda takip edilen trendlerin başında geliyorlar. Akıllı telefonlara gömülü sim kart olan e-Sim teknolojisinin hızlı ilerlemesi de saatlere ilgiyi artıracağa benziyor. Bildirim ve takip için kullanılan akıllı saatlerden telefon görüşmesi yapılması ise onları hayatımızda farklı bir role büründürecek.

Haberin Devamı

Statista’nın verilerine göre, dünyada 2014 yılında 5 milyon adetlik akıllı saat satışı varken, bu 2018’de 141 milyon adede çıkacak. Dünyada 2015’de 19 milyon, 2016’da 38 milyon, 2017’de ise 75 milyon adetlik akıllı saat satışı gerçekleşti. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pazarı Samsung ve Apple domine ediyor. Fitbit de öne çıkan markalardan. Fitbit’in sporculara yönelik akıllı saatleri, Samsung’un Gear serisi, Apple’ın Watch ailesi öne çıkıyor.

24 milyon dolarlık pazar

Samsung Electronics Türkiye Mobil İş Birimi Pazarlama Ürün Stratejileri Müdürü Anıl Öztekin, IDC verilerine göre dünyada akılı saat pazarının 2017 yılı sonu itibariyle 12 milyar dolar düzeyinde olduğunu söyledi. Öztekin, “Türkiye’de ise GfK verilerine göre, geçen yıl 24 milyon dolarlık bir pazar vardı. Bu yıl global pazarda satılan akıllı saatlerin akıllı telefonlara oranının 1’e 10 olması bekleniyor. Yeni satılan akıllı telefona karşılık 1 akıllı saat satılıyor. Türkiye’de ise bu oran şu anda binde 8 seviyesinde. Yani Türkiye’de henüz gerçekleşmemiş büyük bir büyüme potansiyeli bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı

Öztekin, 2018 yılının sonunda e-Sim’lerin Türkiye pazarına girmesi durumunda sektörü ciddi oranda hareketlendireceğini ve büyüteceğini düşündüklerini de kaydederek, “Samsung olarak tüm mobil teknolojilerde olduğu gibi akıllı saat sektöründe de heyecan verici en yeni teknolojileri kullanıcılarla buluşturmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İnovatif ürünler

Samsung’un mobil alandaki deneyimini geliştirdiği inovatif ürünleri akıllı saat alanına da taşıdığına işaret eden Öztekin, “Tüketici elektroniği fuarı IFA’da Gear Sport akıllı saatimizi tanıtarak ilk kez yüzme takibi özelliğini giyilebilir cihazlar ailemize ekledik. Çok yönlü bir kullanım sunan Gear Sport, böylece akıllı saat pazarına da önemli bir yenliği kazandırmış oldu. Bu inovatif ürünlerimizle Türkiye’de 2017’i akıllı saat pazarında önde gelen bir marka olarak başarımızı sürdürdük” diye konuştu.

Klasiklerin akıl yarışı

Akıllı saat markaları yanında klasik saatler de akıllanma yarışına giriyor. Pek çok klasik moda saat markası yeni modellerine farklı teknolojileri entegre ediyor. Bu dönüşüm iki türlü oluyor. Klasik saat görünümlü farklı teknolojilere sahip olanlar yani hibridler bir de tamamen dokunmatik ekranlı modeller. Hepsi de Android Wear işletim sistemini kullanıyor. Sistemin yakında gelecek olan versiyonuyla klasik saatler daha da akıllanacak.

Haberin Devamı

Çocuklar için de var

Akıllı saatler geliştikçe farklı segmentlere de giriliyor. Çocuklar için özel akıllı saatler de var. Fitbit Ace bunlardan biri. Fitbit, sporu çocuklar için eğlenceli hale getirmek için Ace’i çıkardı. Ace, aktif zamanları ve uykuyu otomatik olarak takip ediyor. 8 yaş ve üzeri çocuklar için tasarlanan ve 5 güne kadar pil ömrü olan cihazın ayarlanabilen, su geçirmez bilekliği iki farklı parlak renkte sunuluyor. Fitbit’in yeni aile hesabı sayesinde de ebeveynler, Fitbit uygulamasında çocuklarının kiminle bağlantı kurduğunu kontrol edebiliyor.

Desire serisine 2 yeni üye

HTC, akıllı telefon serisine iki yeni model ekledi. HTC Desire 12 ve HTC Desire 12+’yı kullanıcılarla buluşturan HTC, bu iki modelle dijital neslin beklentilerine cevap vermeyi hedefliyor. 5.5” inç ekrana sahip HTC Desire 12 ve 6” inç’lik HTC Desire 12+ büyük, 18:9 uçtan uca ekranla geldi.

Haberin Devamı

Zaman ‘akıllı’ olma zamanı

Büyük ekran ve kolay kavramayı bir arada sunuyor. Büyük ekranına karşın avuç içine tam oturuşuyla rahat bir kavrayışa sahip ikili, hafiflik, 18:9 telefonların etrafını sarmalayan ikonik akışkan yüzey ve şık tasarıma sahip.

Hareket halindeyken daha fazla netlik için Faz Algılama Otofokus özellikli 13 MP ana kamera ile gece ve gündüz canlı fotoğraflar çekilmesini sağlıyorlar. HTC Desire 12+, dual kamerası ile fotoğrafı çektikten sonra bile sanatsal bokeh efekti eklemek için fotoğrafa yeniden odaklanmanıza olanak sağlıyor.