Genel Sağlık Zehirli tiroide dikkat!

Zehirli tiroide dikkat!

14.03.2017 - 17:10 | Son Güncellenme:

Zehirli guatr nedir? Guatr belirtileri nelerdir? Guatr nasıl tedavi edilir? Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, tiroid bezleri ve guatr ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Zehirli tiroide dikkat

Tiroid bezleri, metabolizma dengesinde aktif rol oynuyor

Haberin Devamı

Tiroid bezlerinin metabolizma dengesinde aktif rol oynadığını Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, guatra yol açan durumların; iyotsuz beslenme, tiroid bezinin az ya da fazla çalışması, bez içinde nodül oluşması, bazı ilaçlar, radyasyon, kanserler ve iltihabi durumların olduğunu ifade ediyor.

Kayabaşoğlu, guatrın en çok; 50 yaş üzeri kişilerde, iyot eksikliğine bağlı olarak Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerindeki insanlarda, radyasyona maruz kalanlarda, sigara içenlerde, lityum gibi bazı ilaçları kullananlarda, bağışıklık sistemi sorunları olanlarda, menopoz ve gebelik dönemlerindeki kadınlarda ve ailesinde guatr hikayesi olanlarda daha sık görüldüğünün altını önemle çiziyor.

Haberin Devamı



Zehirli guatr, aşırı hormon salgısıyla sağlığı tehdit ediyor

Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, zehirli guatr ve nodüllerin hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, konuya ilişkin görüşlerini şu şekilde sürdürüyor:

“Guatr bezi tümüyle büyüyebileceği gibi içinde sert küçük noktalar halinde de büyüyebilir, bunlara da nodül ismi verilir. Zehirli guatrda ise; tiroid bezi sadece büyümekle kalmaz, aşırı hormon da salgılar. Buna halk arasında zehirli guatr denilmektedir. Tıp dilinde ise, hipertiroidi olarak isimlendirilir” dedi.

Guatr belirtileri ve tedavisi

Zehirli guatr söz konusu olduğunda birçok ek şikayetin söz konusu olduğunu belirten Kayabaşoğlu, “Her guatr zehirli değildir ancak; kalp çarpıntısı, ellerde titreme, kaslarda zayıflık ve önlenemeyen kilo kaybının yanı sıra, yorgunluk, uyku düzensizliği, adet düzensizliği ve meme başından süt gelme (kadınlarda) gibi şikayetlerin varlığında ilaç tedavisine ihtiyaç duyulur” diyerek belirtilere vurgu yaptı.

Guatrın genel olarak ağrıya neden olmadığını söyleyen Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, tiroid bezi aşırı büyümüşse hastaların yutkunma ve nefes almakta sıkıntı yaşayabileceğini sözlerine ekliyor. “Guatrın tedavisi ancak guatrın sebebi net olarak anlaşıldıktan sonra yapılmalıdır.” diyen Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, her guatrın sebebinin farklı olduğunu, bazen sadece ilaç tedavisi yeterli olurken bazen de hastanın kesinlikle ameliyat edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Guatr ameliyatlarının kendine özel riskleri bulunduğunu ifade eden Kayabaşoğlu, ses kalitesinde değişiklik, ses tellerinde felç, nefes darlığı ve kalsiyum eksikliğinin bu risklerin başında geldiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Sağlığımızı kötü etkileyen alışkanlıklar

Yazarlar