Zerdeçalın saymakla bitmeyecek bir sürü faydası vardır. Zerdeçalın içeriğinde bulunan kürkümin virüs, bakteri, mantar hatta kanser önleyici özelliklere sahiptir. Bu faydalardan en maksimum şekilde yararlanabilmek için zerdeçalı nasıl tüketmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. İşte zerdeçalın faydaları ve nasıl tüketilmesi gerektiği…

Zerdeçal nasıl tüketilmeli?

Zerdeçalı taze tüketmek gerekir. Kurutulmuş veya toz formundaki zerdeçal işlenme sürecinde bazı besleyici özelliklerini kaybederler. Taze zerdeçalın içeriğindeki uçucu yağ işlenme sırasında kaybolur. Bu yağ kürküminin emilimini kolaylaştırdığı için önemli bir yere sahiptir. Zerdeçalın toz halinde uzun süre bekletilmesi kürküminin etkisinin azalmasına yol açar. Ayrıca toz halinde zerdeçal almakta renklendirici ve dolgu maddeleri koyulabildiği için risk vardır. 
Zerdeçalı karabiber ile tüketmek kana karışmasını hızlandırır. Ayrıca yağlı yemeklerle birlikte tüketmek emilimi arttırır. 

Zerdeçalın sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Zerdeçalın faydaları nelerdir diye sorusuyorsanız sizler için araştırıp bir araya getirmiş olduğumuz zerdeçalın faydalarına göz atabilirsiniz. İşte zerdeçalın faydaları:

Anti – inflamatuar özelliği vardır

Zerdeçalın içeriğinde bulunan kürkümin çok kuvvetli bir anti-inflamatuardır.  Kronik inflamasyonun kalp rahatsızlıkları, Alzheimer’s ve kanser gibi birçok hastalıkta rolü vardır. Bu nedenle inflamasyonla savaşmaya yardımcı olabilecek her şey bu hastalıkların önlenmesinde ve hatta tedavi edilmesinde potansiyel bir öneme sahiptir. Araştırmalar sonucu kürküminin anti-inflamatuar etkisinin bazı ilaçlardan daha fazla olduğu kanıtlanmıştır.

Antioksidan özelliği vardır

Kürküminin güçlü antioksidan etkileri vardır. Serbest radikalleri kendi başına etkisizleştirir, ardından vücudun antioksidan enzimlerini uyararak üretimi teşvik eder. Böylece yaşlanmayı yavaşlatır ve birçok hastalığı önler. 

Beyin aktivitesini arttırır

Kürkümin beyindeki depresyon ve Alzheimer’dan sorumlu BDNF hormonunu düzenler. Bu da beyin nöronlarının büyümesini arttırır ve yaşla gelişen beyin hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Kalp rahatsızlıklarına iyi gelir

Zerdaçalın kalp hastalığıda rol oynadığı bilinen bazı faktörler üzerinde yararlı etkileri vardır. Damarları güçlendirir ve antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri kalbi rahatlatmaya yardımcı olur.

Kanseri önler hatta iyileştirebilir

Zerdeçal kanser hücrelerinin ve tümörlerin büyümesini azaltabilir. Zerdeçal tüketmek özellikle sindirim sisteminde oluşan kanserleri önlemede çok efektiftir. 

Alzheimer’s hastalığına iyi gelir

Alzheimer’s hastalığı yaşlılığa bağlı görülen hastalıkların en yaygın olanıdır ve demans hastalığının da önde gelen sebeplerinden biridir. Bu hastalığın maalesef bilinen bir tedavisi yoktur o yüzden yakalanmamak için önlem almak çok önemli. Zerdaçalın içeriğindeki kürküminin antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri Alzheimer’s hastalığına karşı güçlü bir bariyer oluşturur.

Eklem iltihabına iyi gelir

Eklem iltihabı ülkemizde çok yaygın bir hastalıktır. Kürküminin güçlü bir anti-inflamatuar olduğu göz önüne alındığında eklem iltihaplarına yardımcı olduğu şaşırtıcı değildir. 

Depresyonu tedavi edebilir

Zerdeçal beyindeki dopamin ve serotonin düzeylerini dengeleyerek depresyon karşı savaşır. Yapılan araştırmalara göre kürkümin depresyonu hafifletmekte doktorların en sık yazdığı kadar etkili.