Siyaset Zeybekci'den Almanya ziyareti öncesi flaş açıklamalar

Zeybekci'den Almanya ziyareti öncesi flaş açıklamalar

05.03.2017 - 13:59 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarına vurgu yaparken, "Orada milyonla yaşayan vatandaşın Türkiye'de seçmen olduğunu da unutmamak gerek" dedi.

Zeybekciden Almanya ziyareti öncesi flaş açıklamalar

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya'dan referandum etkinliklerine izin verilmemesiye ilgili olarak, "İptal edilmesini kabul etmek mümkün değil. Yani böyle mazeret isterseniz, mazeret bulursunuz. Dilediğiniz yerde bir mazeret bulur, bir iptal gerçekleştirirsiniz." dedi.

Haberin Devamı

Zeybekci, Almanya'nın Köln şehrinde daha önce katılacağı etkinliğin iki kez iptal edilmesinin ardından bu ülkede organize edilen bir başka etkinliğe katılmak üzere Denizli Tavas Havaalanı'ndan Almanya'ya gitti.

Havalanında hareketi öncesi düzenlediği basın toplantısında, halk müziği sanatçısı Özay Gönlüm'ün vefatının yıl dönümü nedeniyle Almanya'da TRT ile Denizlim Derneği'nin birlikte düzenlediği etkinliğe katılacağını belirten Zeybekci, daha sonra da AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezinin düzenlediği bir etkinlikte vatandaşlarla bir araya geleceğini söyledi.

Zeybekci, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve kendisinin katılacağı etkinliklere ilişkin iptal kararlarına değinerek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Son günlerde yaşanan Almanya'da Adalet Bakanı'mız Bekir Bozdağ'ın Fransa üzerinden Almanya'ya geçeceği saatlerde Almanya'da toplantı yapacağı salondaki iznin iptal edildiği, engellendiği haberiyle başlayan süreçte bizim de Özay Gönlüm'ü anma etkinliği değil ama partimizin düzenlediği etkinlikle ilgili toplantı yerinin iki defa izni iptal edildi. Üçüncü de problem olmadığını söylüyorlar. İlk andan andan itibaren söylediğim gibi bu önemli değil. Önemli olan oraya giderek vatandaşlarımızla birlikte olmak. Türkiye'nin demokrasi tarihinin en önemli gelişmelerinin yaşandığı, Türkiye'yi bugüne kadar, tarihi boyunca gerek ekonomik, gerek siyasi tüm sıkıntılı hastalıkları üreten bu sistemdeki bu sıkıntıları giderici anayasa değişikliğinin oylanacağı bu süreçte bunu anlatmak üzere biz elimizden gelen gayreti göstereceğiz."

"ULUSLARARASI İLİŞKİLERE MAKUL GÖZLE BAKIYORUZ"

Bakan Zeybekci, halk oylamasında halkın vereceği kararın üstünde başka bir şey tanımayacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uluslararası ilişkilerde de bütün ilişkilerde de makul bir gözle bakıyoruz. Almanya özeline gelecek olursak, 3 milyonun üzerinde Türk kökenli vatandaşımızın orada yaşadığı hepimizin malumu. Bunların bir kısmı da Alman seçmeni. İki ülkenin de bazen vakalara bakarken bunu da önemli bir şekilde dikkat etmeleri gerekiyor. Almanya, alacağı kararlarda ve aldığı kararlarda oradaki yaşayan seçmenlerin milyonla ifade edilebilecek bir kısmının bu vatanın çocukları olduğunu unutmamalı. Türkiye olarak biz de bütün söylemlerimizde, hareketlerimizde Almanya'da yaşayan, bizi temsil eden vatandaşlarımızın bir kısmının milyonla olabilecek burada bir seçmen olduğunu unutmamız gerekiyor. Bu açıdan yaklaşırsak her iki ülke adına ben çok daha makul olacağını düşünüyorum."

Haberin Devamı

"İPTALLER KABUL EDİLEMEZ"

Bu açıdan düşünüldüğünde, Almanya'daki bir derneğin, kuruluşun, Türkiye'den gelen bir siyasetçiyle toplantı yapmak istemesinin ve buna izin verilmemesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Zeybekci, şöyle konuştu:

"İptal edilmesini kabul etmek mümkün değil. Yani böyle mazeret isterseniz, mazeret bulursunuz. Dilediğiniz yerde bir mazeret bulur, bir iptal gerçekleştirirsiniz ama eğer olumlu düşünürseniz, milyonlarca da olumlu alan bulursunuz ve mutlaka bununla ilgili olumlu sonuç alırsınız. Ülkeler arasındaki ilişkide menfaatten öte hiçbir öncelik tanımıyorum. Bizim için, Türkiye için ilişkilerimizde menfaati önceliğe getirmediğimiz ülkeler vardır. Bunlar milli veyahut da manevi duygularla bağlı olduğumuz coğrafyadaki ülkelerden başka diğer ülkelerle arasındaki ilişkimiz tamamen menfaat ilişkisidir. Menfaatlerin en zirvede buluştuğu ilişkiler en sağlam ve en uzun sürdürülebilir ilişkilerdir."

Haberin Devamı

Türkiye'de de bazı yerleşimlerde giderek artan yerleşik Alman vatandaşı olduğuna dikkati çeken Zeybekci, "Bir seçim anında Almanya da böyle bir şey yapmak isterse bizim için vazifedir, görevidir onlara bu ortamı ve iklimi sağlamak." dedi.

Zeybekci, Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olduğunu, Türkiye'nin de Almanya için ticaret ortağı olduğuna işaret ederek, "Türkiye olarak dünyada Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği ilişkisi olan tek ülkeyiz. Bu dönemde gerek Avrupa Birliği'nin de büyük bir istekle güncellemek istediği Gümrük Birliği ile ilgili Türkiye olarak da biz de aynı duygudayız." dedi.

Haberin Devamı

TERÖR, TERÖRİST TANIMINDAKİ ÇELİŞKİ

Türkiye'nin bazen dostlarını anlamadığı anların olduğunu dile getiren Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Demokrasi, insan hakları, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü bir ülkede farklı, diğer ülkede farklı olamayacağı gibi, terörist ve terörist organizasyonlar dünyanın her yerinde aynıdır. Bu Türkiye'de olduğu zaman terörist, Almanya'da veya başka dost bir ülkede olduğu zaman terörist değil derseniz. İşte o zaman ülkeler arasındaki menfaat çatışması, menfaatlerin buluşmaması gibi bir sorunla karşılarsanız. İşte o zaman sıkıntılı söylemler başlar. İşte o zaman ülkelerin birbirlerine biraz şüpheyle bakmaya başladıkları ortamlar olmaya başlar."

"SORUN OLACAĞINA İHTİMAL VERMİYORUM"

Zeybekci, daha önce yaşanan gelişmelere karşın gidişine ilişkin sorun beklemediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Ben hiçbir sorunu olacağına ihtimal bile vermiyorum. Oraya gideceğiz, Özay Gönlüm'ü anacağız, ondan sonra bütün vatandaşlarımızla buluşacağız ülkemizin ve milletimizin bu önemli süreçle ilgili inandığımız doğruları ülkemizin ve milletimizin istikbali ile ilgili önemli süreçteki yapılması gerekenleri vatandaşlarımızla paylaşacağız, inşallah gece geç saatlerde de olsa geri döneceğiz."

Zeybekci, Deniz Baykal'ın Almanya'daki etkinliğini iptal etmesiyle ilgili soru üzerine de şunları kaydetti:

"Deniz Baykal'ın yaptığı davranışı neden yaptığını bilmiyorum, kendi doğrularına saygı göstermek lazım ama ben ilk baştan itibaren iptal etmeyeceğimi, vatandaşlarla buluşacağımı, bunun kimsenin engellemeyeceğini söyledim. O yanlıştır, benim yaptığım doğrudur anlamında söylemiyorum. Onun doğrusuna da saygı gösteriyorum, benin doğrum da budur. Bizim yola çıkış amacımız seferdir, oradaki sonuçları itibariyle de onu yapamazsak, bunu yapacağız. Niyeti Almanya'nın uygulamalarını protesto etmekse teşekkür ediyorum. Biz baştan itibaren protesto etmekten ziyade makul talebimizin yanlış olmadığına yüzde yüz inandığımız için gitmekle ilgili ilk andan itibaren beis görmedik."