Balıkesir Zeytin Atıkları Çöpe Gitmiyor, Gübre Ve Hayvan Yemi Oluyor

Zeytin Atıkları Çöpe Gitmiyor, Gübre Ve Hayvan Yemi Oluyor

16.10.2017 - 10:26 | Son Güncellenme:

Balıkesir’in Gömeç ilçesinde bir zeytinyağı işletmesi, yeni kurduğu makineyle zeytin atıklarını ekmek katkısı ve hayvan yemi haline getirdi. Zeytinin yağını ve çekirdeğini ayıran makinenin pasta haline getirdiği atıklar; ekmek katkısı, hayvan yemi ve gübre olarak kullanılmaya başlandı.

Zeytin Atıkları Çöpe Gitmiyor, Gübre Ve Hayvan Yemi Oluyor

Gömeç’in Karaağaç Mahallesi’nde 7 yıldan bu yana zeytinyağı üretimi yapan Mahir Manisalı’nın aldığı yeni makine zeytinin yağı ve çekirdeği ayrıldıktan sonra kalan kısmı da ekmek katkısı, hayvan yemi ve gübre olarak ayırıyor. Zeytinin hiçbir atığının ziyan olmayacağını anlatan Manisalı, bu arada en kaliteli zeytinyağlarını üretmede iddialı olduklarını söyledi.
Zeytinyağında çok sayıda uluslararası ödül aldıklarını anlatan Mahir Manisalı, ”Yedi yıldan bu yana zeytinyağı üretimi yapıyoruz. Bu yıl yeni kurduğumuz makine sayesinde zeytinin hiçbir atığı ziyan olmuyor. Zeytinin çekirdeği çevre dostu yakacak olurken, arta kalan ve pasta adını verdiğimiz kısım da ekmek katkısı, hayvan yemi ve gübre olarak kullanılıyor. Bundan böyle zeytinin hiçbir atığı ziyan olmayacak. En iyi zeytinyağlarını üretmeye kararlıyız” dedi.
Gıda Mühendisi Kazım Karabıyık da,”Bu sezon yeni satın aldığımız makine ile zeytinyağına yeni bir soluk getirdik. Bu makine, zeytinin çekirdeğini ve yağını ayırdıktan sonra pasta adına verdiğimiz kısımda hayvan yemi ve gübre olarak kullanılıyor. Zeytin pastası, İtalya’da pastalara katılmaktadır. Bu makine sayesinde zeytinin hiç bir atığı çöpe gitmeyecek” dedi.