Merhaba,
 
Zeytinyağlı biber dolması sofraların baş tacı lezzetlerinden olup, davet listelerinin ilk sıralarını zorlar. 
Ama bazen de öyle hor görülür ki, genelde onu rus salatasıyla humusun arasına sıkışmış  ters dönmüş yarım porsiyon olarak bulurum ve çok garipserim.:(
Çoğu zaman diğer yarısı acaba kimin tabağında diye düşündüğüm olmuştur.:)
 Bu yüzden olsa gerek başlangıç tabağı denildi mi hep aklıma yarım biber dolması gelir.:)
Biber dolmasının yapılışı yaprak sarmasına nazaran daha kolaydır.
Hatta minik minik biberler seçerseniz hem servisi hem de görüntüsü hoş olur. 
 
 
Malzemeler:
 
1 kg. dolma biberi
5 adet soğan
1 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı pirinç
8 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 paket dolma fıstığı
2 yemek kaşığı Nane
1 çay kaşığı dolma baharı
2 yemek kaşığı dolmalık üzüm
Bir tutam karabiber
 
 
Yapılışı:
 
Biberlerin sap kısmı ve tepesi çıkartılır. İçinin tohumları boşaltılır. İyice yıkanır. 
 Süzülmeleri için delikli bir kaba konur. Bir tencerede 5 tane yemeklik doğranmış soğan, 1 su bardağı zeytinyağ ile kavrulur.
 Ardından dolma fıstığı katılır ve tahta kaşık yardımıyla karıştırılır.
 2 su bardağı pirinç eklenir ve 3-4 dakika  kavurmaya devam edilir.
Ardından 1 bardak su eklenip pirinçlerin diri kalacak şekilde bir kaç dakika suyunu çekene kadar biraz  pişmesi sağlanır.
 Ocağın altı kapatılır ve 8 tatlı kaşığı şeker ile 2 tatlı kaşığı tuz (silme)ilave edilir. Güzelce karıştırılır.
Daha sonra diğer baharatlar karabiber,dolma baharı, üzüm ve nane eklenir. 
Hazırlanan harçtan biberler kapak yeri kalacak şekilde doldurulur.
 Üzerine domatesten kapaklar konup düzenli ve bitişik olarak tencereye dizilir.
 Dolmanın miktarına göre üstüne çıkmayacak şekilde suyu eklenir.Kısık ateşte 15-20 dakika pişirilir. 
Dinlendikten sonra zeytinyağlılar kuralına uyarak ertesi gün tüketilir.
Afiyet olsun.
iNSTAGRAM TAKİP ADRESİhttp://www.instagram.com/gurmedengecme