Zihin Orucu

İnsanın diliyle kalbinin arası bir karış, kısacık bir yol. Ama çoğu zaman dil ve kalbin arasında kilometrelerce fark olabiliyor. Nasıl mı? Buna cevabı şu soru verecektir: Diline vuran ne? Kalbin mi, egon mu? Ya da kim konuşuyor? Kalbin mi egon mu? İşte, insan bunu kendinde fark edebildiği an kendini de arındırmaya başlıyor.

Çoğu zaman verdiğimiz tepkiler, yorumlar, yargılar hep egonun dile gelmesidir. Kendimiz sandığımız egoların yükselen sesleri konuşur her daim. Hemen aklıma Shakespeare'in bir sözü geldi: "Sesini değil sözünü yükseltmeli insan. Çünkü gök gürültüleri değil, yağmurlardır yaprakları yaşatan."

Haberin Devamı

Herkesin zihninde konuşan bir egosu vardır. Hem yargıç, hem avukat, hem zanlı, hem sanık; her rolü yazar çizer ve oynar. Her daim haklı ve haksızı, doğru ve yanlışı dillendirir. Hatta gök gürültüleri patlatır, şimşekler çaktırır. Ve seller toprakları, çiçekleri söküp atar...

Ramazan orucu, sadece bedensel arınma değil aynı zamanda zihinsel bir arınma da içerir. Egoların devreden kaldırılıp, gönül gözüyle görebilmek, gönül diliyle konuşabilmek için toplu bir fırsat yaratır. Toplu yapılan ritüeller, ibadetler birlik enerjisinden yararlanarak daha fazla etkileşim ve rezonans yaratmamızı sağlar. Ama bu hayat yolculuğundan kendi başımıza sorumlu olduğumuzu da unutmamalıyız. Kendimiz için her daim zihin oruçları tutabiliriz. Mesela 21 gün boyunca hiç kimseyi yargılamamaya, yani herkese karşı hoşgörüde ve kabulde kalmaya niyet edebilirsiniz. Tabii ki size bu niyetinizi sürekli hatırlatacak bir işaret kullanmalısınız. Eğer bir gün zihin orucunuzu bozduğunuzu fark ederseniz hemen 21 güne bir gün daha ekleyin. Ayrıca bu çalışmayı bir yakınınızla birlikte yaparsanız daha etkili olur. Birbirinize ayna olabilirsiniz.

Kendinize kaşı dürüst olup en çok ihtiyacınız olan konuyu belirleyin. Egonuz en çok neyle dile geliyor?

- Yargı

- Eleştiri

- Kıskançlık

- Suçlama

Zihin orucunuzu tutarken aynı zamanda dilinize gönlünüzün, kalbinizin sesini de koymayı hatırlayın. 21 gün boyunca bırakın kalbiniz şakısın... :)

Haberin Devamı

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

www.arzubiyiklioglu.com