Zihinde Canlandırma Tekniği

Hayatımıza istediklerimizi sokmak için, sorunlarımızın üstesinden gelmek ya da kendimizde zihinsel bir değişiklik yapmak için canlandırma tekniklerini çok fazla kullanıyoruz. Benim verdiğim egzersizlerin çoğunda da zihin gözüyle canlandırma yapmak var. Bazı kişiler gözlerini kapatsın ya da kapatmasın, aklından geçenleri ya da hayali bir konuşmadaki görüntüleri zihninde çok net görebiliyor. Ve bu kişilerin zihinsel egzersizleri yapması çok daha kolay oluyor. Ancak bazı kişiler, bu görme işleminde çok zorlandıklarını, hayal edemediklerini ve bu sebepten çalışmalara kendilerini tam olarak veremediklerini söylüyorlar. Örneğin ben size şu an bir orman görün dediğimde siz kafanızın içinde gerçekten bir orman manzarası görebiliyor musunuz? Gördüğünüz resmi ya da filmi tarif edebilir misiniz? Ya da size kendinizi iki beden incelmiş, şık bir kıyafetin içinde gülümseyerek hayal etmenizi söylesem, kendinizi net bir şekilde görebilir misiniz?

Haberin Devamı

Eğer net bir şekilde renkleri, objeleri, kişileri görebiliyorsanız her şey yolunda. Şimdi ormanda bir kuş sesi duyabilir misiniz? “Cik cik”, cıvıl, cıvıl kuş sesleri… :) Şimdi de bir rüzgâr essin ve yüzünüzde rüzgârın serinliğini hissedin… :) Şimdi yasemin ya da gül koklamaya ne dersiniz? Çok güzel değil mi?

Görme, işitme, koklama ve dokunsal duyularımızı zihnimizde daha iyi harekete geçirebilirsek NLP çalışmalarında, imgeleme çalışmalarında çok daha başarılı oluruz. Eğer çok rahat canlandırma yapamıyorsanız size bir önerim var, bu egzersizi her gün yaparsanız bir hafta sonra çok daha rahat canlandırma yapabiliyor olacaksınız.

Gözlerinizi kapayın, karşınızda beyaz bir tablo görün; üstüne kırmızı bir üçgen koyun, sonra yeşil bir daire görün, şimdi de kırmızı bir kare... Sırasıyla şekilleri ve renkleri değiştirin...

Şekil ve renkleri net bir biçimde görebildikten sonra aynı egzersizi sesler için yapın. Örneğin uzaktan gelen bir ambulans sesi duyun yanınızdan geçerken ses yükselsin; uzaklaşırken alçalarak yok olsun. Annenizin size seslendiğini duyun, sevdiğiniz bir şarkının çaldığını...

Haberin Devamı

Daha sonra bugün birazdan yapacağınız şeyi zihninizde şimdi yapıyormuş gibi görün, sanki birazdan yapacaklarınızı önceden film gibi seyrediyormuşsunuz gibi… :) Zamanla çok daha iyi imgeleme çalışmaları yapabileceksiniz, sonuç olarak sizin zihniniz zaten bunu her zaman yapıyor, farkında olsanız da olmasanız da. En iyi yaptığı zaman da bir şeylerden korktuğumuz zaman… :) Zihin korku senaryoları üretmekte ustadır, tabii ki bir de çok sevgi dolu olduğumuz ve âşık olduğumuz zamanlarda… :)

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin…

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

www.arzubiyiklioglu.com