Gündem ZİKA ALARMI!

ZİKA ALARMI!

29.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerika kıtasını tehdit eden Zika virüsünü araştıran ABD’li uzmanlar, virüse karşı aşının geliştirilmesinin 10 yılı bulabileceğini belirtti

ZİKA ALARMI

Güney Amerika’da etkili olan Zika virüsü, dünyayı tehdit ediyor. Danimarka, İsviçre ve Portekiz çarşamba günü, Güney Amerika’dan dönen vatandaşlarında Zika virüsü tespit ettiklerini açıklamıştı. Dünya Sağlık Örgütü dün yaptığı açıklamada Almanya’da da iki kişide Zika virüsüne rastlandığı belirtti. İngiltere, son bir yılda Güney Amerika’dan dönüş yapan 5 kişide virüse rastladıklarını açıklarken, Hollanda sayıyı 10 olarak verdi. İtalya ise, 2015’te dört Zika virüsü tespit ettiklerini açıkladı. ABD’de de bölgeyi ziyaret eden 31 vakaya yapılan testlerde 21’inin Zika virüsü taşıdığı belirlendi.

Haberin Devamı

Tropikal iklimlerde yaşayan ‘Aedes aegypti’ türü sivrisineklerden yayılan Zika virüsü hamile kadınlara bulaşması durumunda henüz doğmamış bebeklerin beyinlerinde küçülmeye, ilerleyen yaşlarda da beyin hasarlarıyla ölüme neden oluyor. ABD’deki Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli uzmanlar virüse karşı bir aşı üzerinde çalışıyor. Aşının testler için iki yıl içinde hazır olabileceğini vurgulanırken, ilaç halini almasının ise en az 10 yıl süreceğini belirtildi. Virüs, nadiren sinir sistemini etkileyip felce yol açabilen Guillian-Barre Sendromu gibi hastalıklara da yol açabiliyor.

Rakamlar korkutuyor

Güney Amerika’da salgından en çok etkilenen Brezilya, Zika virüsü yüzünden normalden küçük kafalı doğan bebeklerin en yaygın görüldüğü ülke. Brezilya’da ekim ayından bu yana 4 bin 180 bebek ‘mikrosefali’ sorunuyla dünyaya geldi. Ülkede, yeni doğan bebeklerde, zeka geriliği ve ölümle sonuçlanan Zika virüsünde bir hafta içerisinde yüzde 7 oranında artış görüldü. Salgından önce ülkede bir yılda ortalama 150 vaka görülüyordu. Dünya genelinde 21 ülkeye yayılan virüs için Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Roussef Latin Amerika ülkelerine ortak mücadele çağrısında bulundu. Amerikan Tıp Birliği’nin dergisinde bir makale kaleme alan uzmanlar Prof. Dr Daniel R Lucey ve Prof. Lawrence O Gostin, Dünya Sağlık Örgütü’nün Ebola krizinde erken davranmamasının binlerce hayata mal olduğunu vurgulayarak, hızlı harekete geçilmemesi durumunda “evrensel potansiyel patlayıcı” olarak nitelendirdikleri Zika virüsünün de benzer bir faciaya yol açabileceğini söyledi. Öte yandan, uluslararası birçok hava yolu şirketi hamile annelerin Brezilya’ya gitmesini önlemek için bilet paralarını iade etmeye başladı.

Haberin Devamı

OLİMPİYAT KORKUSU

2016 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olan Brezilya’da yetkililer Zika virüsünden ötürü endişeli olduklarını dile getirdi.

‘Virüs 3-4 milyon insanı etkileyecek’

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Zika virüsünün, Brezilya’daki 1,5 milyon kişi de dahil olmak üzere 3-4 milyon insanı etkileyeceğini söyledi.

Öte yandan, dün Cenevre’de Zika tehdidi için konuşan WHO Genel Sekreteri Margaret Chan, virüsün 22 ülkede görülmesini “kaygı verici” olarak nitelerken, ABD de geçen yıl saptanan virüs tehdidinin hızla yayıldığı uyarısını yaptı.

Chan, “Alarm seviyesi fazlasıyla yüksek. Virüsün varlığı normalden çok daha küçük kafa ile doğan bebek sayısındaki keskin artışla ve ‘Guillain-Barre Sendromu’nun görüldüğü olaylarla ilişkilendiriliyor” dedi.

ZİKA ALARMI

Her yer ilaçlanıyor
Zika virüsünün en çok görüldüğü ülke olan Brezilya’da belediye işçileri evlere tek tek girerek Zika virüsüne karşı ilaçlama yaptı.