Dünya Zika sebebiyle ilk vaka! Başı küçük doğdu

Zika sebebiyle ilk vaka! Başı küçük doğdu

30.10.2016 - 14:29 | Son Güncellenme:

Vietnam'da ilk kez Zika virüsünün neden olduğu mikrosefali yani bebeğin başının küçük olması vakası görüldü.

Zika sebebiyle ilk vaka Başı küçük doğdu

Vietnamlı yetkililer, ülkede dört ay önce mikrosefaliyle dünyaya gelen bebekte ve annesinde Zika virüsü tespit edildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Önleyici Tıp Merkezi'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, "Doğum anomalisi bulunan bebekte Zika virüsü bağlantılı mikrosefali görülmektedir." ifadesine yer verildi.

VN Express haber sitesinde, 20 Ekim'de yayınlanan haberde, Ho Şi Minh Kenti'nin An Phu ve Hiep Thanh topluluklarından 5 kişide Zika virüsüne rastlanmasının ardından yerel yöneticiler tarafından salgın ilan edildiği belirtildi.

Hükümet, hamile kadınlara, Zika virüsünün görüldüğü bölgelere seyahat etmemeleri uyarısında bulunurken, halktan, Zika virüsünü taşıyan sivrisineklerin ürediği durgun suları kurutmaları istendi.

9 KİŞİDE ZİKA VİRÜSÜ TESPİT EDİLDİ

Amerikalı, İngiliz ve Kanadalı bilim adamları, eylül ayında, Zika virüsü nedeniyle Asya ve Afrika'da iki milyarı aşkın kişinin risk altında olduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı

Araştırmada, Filipinler, Vietnam, Pakistan ve Bangladeş sağlık kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle virüse karşı en kırılgan ülkeler olarak kaydedilmişti.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, Mayıs 2015'te Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Zika virüsünün hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

DSÖ'nün 15 Haziran tarihli son verilerine göre, Zika virüsüne 2007-2016 yıllarında 60 ülkede rastlandı. Virüs, salgın şeklinde bu ülkelerin 14'ünde 2007-2014 yıllarında görülürken, 2015 başında 46 ülkede ilk kez salgın şeklinde etkili oldu.