Gündem Zika virüsü Avrupa’da!

Zika virüsü Avrupa’da!

28.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Latin Amerika’da 4 bin çocuğun engelli doğmasına yol açan Zika virüsünün tüm Amerika kıtasına yayılmaya başladığı ve son olarak Hollanda’da da görüldüğü belirtildi

Zika virüsü Avrupa’da

Amerika kıtasını tehdit eden Zika virüsüne Avrupa’da da rastlandı. Danimarka, İsviçre ve Portekiz Güney Amerika’dan dönen vatandaşlarında Zika virüsü tespit ettiklerini açıkladı. Danimarka’da, yüksek ateş, baş ve kas ağrısı şikayetleriyle hastaneye başvuran bir kişide Zika virüsüne rastlandı. Danimarka ulusal kanalı DR tarafından yapılan açıklamada, hastanın virüsü Güney Amerika seyahati sırasında kaptığı belirtilirken Aarhus kentinde tedavi altına alındığı aktarıldı. Hastane doktoru Prof. Dr. Lars Ostergaard, basına yaptığı açıklamada “Hasta sağlığına kavuşmak üzere, tamamen iyileşecek” dedi.

Haberin Devamı

Turist kafilesi kaptı

Portekiz Ulusal Sağlık Bakanlığı, Brezilya’dan dönüş yapan turis tafilesindeki 5 kişide Zika virüsünün tespit edildiğini açıkladı. Benzer bir açıklama da İsviçre’den geldi. İsviçre Halk Sağlığı Federal Ofisi, Haiti ve Kolombiya’dan gelen iki hastada virüs tespit ettiklerini belirtirken, iki hastanın da hamile olmadığı aktarıldı. İsveç Halk Sağlığı Kurumu da 2015 Temmuz ayında bir kadın hastanın, Zika virüsü kaptığını açıklamıştı. İngiltere, geçen yıldan bugüne kadar olan süreçte Güney Amerika’dan dönüş yapan 5 kişide virüse rastladıklarını açıklarken, Hollanda sayıyı 10 olarak verdi. Stockholm’deki Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden Romit Jain ise, Almanya’da da Zika virüsü vakalarına rastlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Zika virüsü Avrupa’da
ABD’ye de sıçradı

Salgının devam ettiği Güney Amerika’da Porto Riko hükümeti, 19 kişide Zika virüsü tespit ettiklerini açıklarken, hiçbirinin hamile olmadığı ayrıntısı paylaşıldı. Kosta Rika, Venezuela ve Panama’da virüsün etkisini artırdığı bilgisi paylaşılırken, virüs ABD’nin Virginia ve Florida eyaletlerine de sıçradı. ABD Başkanı Barack Obama, Zika salgınına karşı acil eylem çağrısında bulundu. Obama, virüsün teşhisine ve tedavisine yönelik araştırmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi. ABD daha önce virüsün görüldüğü 22 ülkeye seyahat uyarısında bulunmuştu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) virüsün tüm Latin Amerika ülkelerine yayılabileceğinin altını çizdi.

Cinsel yolla bulaşıyor mu?

2008 yılında böcekleri araştıran Brian D. Foy Senegal seyahati sonrası Zika virüsü kaptı. Foy’un dönmesinin ardından eşinde Zika semptomları ortaya çıktı. Yapılan testlerde eşinde de saptanan virüsün cinsel yolla bulaşma ihtimali güçlendi. Ancak Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ellerindeki bulguların bu teoriyi kanıtlamak için yeterli olmadığını dile getirdi.

Virüs nasıl yayılır?

Uganda’daki Zika ormanından adını alan virüs, ilk kez 1947 yılında bir maymunda keşfedildi. Virüs, insanlarda 1952 yılında görülmeye başladı. Brezilya’da salgın olarak ilk kez 2015 mayıs ayında görülen Zika virüsü, Aedes türü sivrisinek ısırığıyla insanlara bulaşıyor ve ateş, cilt kızarıklığı, kaşınma, eklem ağrıları, göz kızarıklığı gibi semptomlar gösteriyor. Griple benzerlik taşıyan belirtiler yüzünden vakaların yüzde 80’i hastalandığını fark etmiyor. Semptomlar 1 haftadan kısa süre etkisini gösteriyor. Zika virüsü, hamile kadınlara bulaşması durumunda yeni doğan bebeklerde beyin hasarına neden oluyor. Bebekler kafaları vücutlarına oranla daha küçük doğarken, zeka geriliği ve ölüm, karşılaşılabilecek en ciddi tehlikeleri oluşturuyor.