Dünya Zimbabve'de beklenen oldu! Mugabe parti liderliğinden alındı

Zimbabve'de beklenen oldu! Mugabe parti liderliğinden alındı

19.11.2017 - 13:46 | Son Güncellenme:

Ordunun yaptığı darbe sonrasında istifa baskısı altındaki Devlet Başkanı Mugabe ve First Lady Grace Mugabe, bugün iktidar partisi Zanu-PF liderliğinden azledildi. Mugabe'nin yerine beklendiği gibi görevden aldığı yardımcısı Mnangagwa geçti. Zanu-PF, devlet başkanlığını bırakması için Mugabe'ye Pazartesi günü yerel saatle 12.00'a kadar süre verdi.

Zimbabvede beklenen oldu Mugabe parti liderliğinden alındı

Ordunun yönetimi ele geçirmesinin ardından büyük ölçüde ev hapsinde tutulan ve istifa baskısı yapılan Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, iktidar partisi Zanu-PF'deki koltuğunu kaybetti. Zanu-PF yönetimi ayrıca First Lady Grace Mugabe'yi de partiden kovdu.

Haberin Devamı

Partiden yapılan açıklamada Mugabe'nin azledildiği ve yerine Emmerson Mnangagwa'nın getirildiği duyuruldu. Ülkedeki çalkantı, Mugabe'nin yardımcısı Mnangagwa'yı görevden alıp eşi Grace Mugabe'yi yardımcılığına atamasıyla başlamıştı.

Zimbabve devlet televizyonu, gün içinde Mugabe ve darbeci generallerin bir Katolik papazın arabulucuğunda görüşeceğini duyurdu. Ordu görüşmede alınan kararların en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağı sözü verdi.

Dün, Mugabe'nin istifasını isteyen ve askeri müdahaleyi destekleyen onbinlerce kişi başkent Harare'de sokağa çıkmıştı. Kalabalık içinde asker ve askeri araçların yer alması dikkat çekti.

BBC muhabiri: Göreve dönmesi artık imkansız

Harare'de bulunan BBC muhabiri Andrew Harding, Mugabe için göreve geri dönmenin artık söz konusu olmadığını belirtiyor. Harding ülkedeki siyasi krizin iktidar partisi Zanu-PF'nin kontrolünden çıktığını, muhalefeti de kapsayan bir geçiş hükümeti kurulması için büyük baskı olduğunu bildiriyor.

Zimbabvede beklenen oldu Mugabe parti liderliğinden alındı

Mugabe'nin geçen hafta yardımcısı Emmerson Mnangagwa'yı görevden alması ve eşi Grace Mugabe'nin cumhurbaşkanı olmasının yolunu açmasının ardından, ordu 15 Kasım'da yönetimi ele geçirdiğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Mugabe Çarşamba günkü askeri müdahalenin ardından ev hapsine alınmıştı. Devlet televizyonunu ele geçiren ordu mensupları, okudukları bildiride bu müdahalenin 'bir darbe olmadığını' savunmuştu.

Mugabe, müdahale sonrası ilk kez Cuma günü kamuoyu önüne çıkmış ve bir üniversitenin mezuniyet törenine katılmıştı.

Ardından Zimbabve ordusu tarafından yapılan açıklamada ise görevinden derhal istifa etmesi taleplerine direnen devlet başkanıyla temasların sürdürüldüğü kaydedilmişti.

93 yaşındaki Robert Mugabe, Zimbabve'nin İngiltere'nin sömürge yönetiminden bağımsızlığını kazandığı 1980'den bu yana devlet başkanı.

Robert Mugabe'yi eleştirenler, onun çok uzun süredir iktidarı bırakmamasına dikkat çekiyordu. Ülke ekonomisi de son 10 yıldır çok kötü durumda.

Kaynak: BBC Türkçe

Haberin Devamı