Dünya Zirve hala gerçekleşebilir!

Zirve hala gerçekleşebilir!

26.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın tarihi zirveyi iptal etmesinin ardından Kuzey Kore “problemlerin çözümü için ABD ile herhangi bir zaman görüşmeye hazır olduklarını” duyurdu. Trump ise zirvenin hala gerçekleşebileceğini duyurdu.

Zirve hala gerçekleşebilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a mektup göndererek, son açıklamalarındaki “öfke ve açık düşmanlık”tan dolayı 12 Haziran’da iki lider arasında Singapur’da yapılması planlanan zirveye katılmayacağını açıklaması sonrasında gözler Kuzey Kore’ye çevrildi. Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Kye-gwan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile 12 Haziran’da yapılması planlanan zirveyi iptal etmesine rağmen, ABD ile görüşmeye açık olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Güney Kore merkezli haber ajansı Yonhap’ın Kuzey Kore’nin resmi ajansı KCNA’ya dayandırdığı habere göre Kim, problemlerin çözümü için ABD ile herhangi bir zamanda görüşme masasına oturmaya hazır olduklarını belirtti. ABD’nin zirveye katılmama kararının iki ülke arasındaki husumetin büyüklüğünü gösterdiğini ifade eden Kim, iki lider arasında yapılacak bir zirvenin düşmanca yaklaşımların çözümüne yardımcı olacağına işaret etti. Kuzey Kore’nin ABD ile görüşmelere açık olduğunu söyleyen Kim, Kore Yarımadası’nda barış ve istikrar için ellerinden geleni yapabileceklerini vurguladı.

Trump memnun

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a bir mektup yazarak, son açıklamalarındaki “öfke ve açık düşmanlıktan” dolayı 12 Haziran’da iki lider arasında Singapur’da yapılması planlanan zirveye katılmayacağını belirtmişti.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Kuzey Kore’nin, zirve iptaline rağmen “ABD ile görüşmelere açık oldukları”nı açıklaması, ABD Başkanı’nı memnun etti. Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Trump “Kuzey Kore’nin sıcak ve verimli açıklama göndermesi çok iyi haber. Nereye götüreceğini yakında göreceğiz, umalım uzun ve kalıcı refah ve barışa götürsün. Bunu sadece zaman (ve yetenek) gösterecek” ifadelerini kullandı. Trump, önceki açıklamasına karşın, zirvenin hala gerçekleşebileceğini de söyledi. Trump gazetecilere yaptığı açıklamada “Neler olacağını göreceğiz. 12’sinde bile olabilir. Kendileriyle görüşüyoruz. Zirveyi yapmayı çok istiyorlar. Biz de istiyoruz” dedi.

Güney Kore’de üzüntü

Trump’ın kararına farklı tepkiler gelmeye de devam ediyor. Görüşmenin gerçekleşmeyecek olması, özellikle bu zirve için büyük çaba harcayan Güney Kore’de hayal kırıklığı yarattı. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, ABD Başkanı Trump’ın zirveye katılmayacağını bildirmesinden üzüntü duyduğunu belirtti. Moon, Devlet Başkanlığı ofisinde üst düzey güvenlik yetkilileriyle yaptığı olağanüstü toplantıda, “Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barışın sağlanması, ne terk edilebilecek ne de ertelenebilecek tarihi görevlerdir” dedi.

Haberin Devamı

Moon, “Kuzey Kore-ABD zirvesinin, planlandığı gibi 12 Haziran’da yapılmayacak olması çok üzücü ve ben gerçekten çok şaşkınım” ifadesini kullandı. Moon ayrıca, ABD ve Kuzey Kore liderlerine birbirleriyle direkt görüşme çağrısında bulunarak, “Ülkelerin sorunları, liderler arası daha doğrudan ve yakın diyalogla çözüme ulaştıracağını umuyorum” değerlendirmesinde bulundu. Zirvenin düzenleneceği ülke olan Singapur da görüşmenin gerçekleşmemesinden ötürü üzüntüsünü açıkladı. Singapur Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Singapur, Kore Yarımadası’nda kalıcı barış ile istikrarı bulma çabaları ve diyaloğun sürmesini umuyor” ifadesine yer verildi.

Zirve hala gerçekleşebilir

Trump’ın açıklamasından kısa süre önce Kuzey Kore’nin tek nükleer deneme sahasını patlatmasıyla ilgili görüntüler de ortaya çıktı. Punggye-ri nükleer deneme sahasındaki tünellerin patlayıcılarla imhasını izleyen yabancı basın mensupları, çok büyük bir patlamaya şahit olduklarını bildirmişti.

‘Sözünü tutmuştu’

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Pyongyang’ın verdiği sözlerin hepsini tutmasına rağmen, ABD Başkanı Trump’ın, Kuzey Kore lideriyle planlanan görüşmesini iptal etmesinden üzüntü duyduklarını söyledi. Putin, “Kim Jong-un önceden sözünü verdiği her şeyi yaptı. Kuzey Kore lideri, nükleer deneme tesisindeki tünel ve mayınları bile patlattı. Bunun ardından görüşmenin ABD tarafından iptal edildiğini öğrendik” dedi. Putin buna karşın “diyaloğun yeniden başlayacağını umduğunu” da sözlerine ekledi.

Bir başka bölge ülkesi olan Japonya ise, Trump’ın zirveye katılmayacağını bildirmesini anlayışla karşıladığını açıkladı. Kyodo ajansının haberine göre, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ABD Başkanı Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim ile görüşmeyi iptal etme kararına Japonya’nın “destek” verdiğini belirtti. Japonya Hükümet Sözcüsü ve Kabine Baş Sekreteri Yoshihide Suga, zirvenin ancak Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programını terk etme ve Kuzey’in kaçırdığı Japon vatandaşlar konusunda ilerleme sağlaması durumunda yararlı olacağını vurguladı. Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono da Trump’ın kararını “anladıklarını” belirterek “herhangi bir İlerleme sağlamayacaksa böyle bir zirve düzenlemek anlamsız” diye konuştu. Kono, Kuzey’in nükleer silahlardan arınması ve kaçırılan Japon vatandaşları konusunda Washington ile iş birliğini sürdüreceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Zirve hala gerçekleşebilir

Herkes hatıra paranın peşinde

ABD’de tarihi zirve öncesinde bastırılan ve zirvenin iptal edilmesiyle bir anda büyük bir koleksiyon değeri kazanan hatıra paralar kıymete bindi. Beyaz Saray tarafından bastırılan ve ABD’de tartışma konusu da olan hatıra paralar 25 dolara satışa sunulmuş, daha sonra yapılan indirimle 20 dolara satılmıştı. Zirvenin iptal edilmesiyle ileride çok yüksek meblağlara satılacağı öngörülen paralara olan ilgi bir anda arttı. Hatıra parasının ön yüzünde Trump ve Kim’in kabartmaları bulunurken, ABD ve Kuzey Kore bayrakları üzerinde, ‘Başkan Donald Trump’, ‘Yüce Lider Kim Jong-un’ yazıyor.